gingia statusul si diagnostic dentar

Statusul și diagnosticul dentar

Consultația la medicul tău dentist

De ce un examen dentar poate dezvălui mai mult decât starea dinților și a gingiilor?

by Dr. Alexandru Mihăilescu

În timpul examenului dentar de rutină, medicul dentist poate descoperi semne importante atât despre starea ta de sănătatea dentară cât și cea generală. Semnele care apar la nivelul cavității bucale pot să fie expresii ale unor afecțiuni sistemice care vă pot pune viața în pericol. Astfel, consultația anuală la medicul dentist îți poate aduce beneficii asupra sănătății orale și te poate îndruma către alte specialități din medicina generală.

În cazul în care smalțul dinților este uzat, acesta poate fi un semn că suferi de stres și strângi din dinți noaptea. Inflamația și retracția gingiilor poate fi un semn precoce al diabetului zaharat, iar leziunile din gură, care nu se vindecă, pot indica uneori cancer oral.

Medicul dentist poate fi primul care observă aceste simptome și iți poate spune de ce teste suplimentare sau tratamente ai nevoie.  El poate nu doar să-ți salveze dinții – vede totodată cum sănătatea orală se încadrează în bunăstarea ta generală.

Iată câteva dintre cele mai frecvente condiții care iți pot afecta sănătatea orală:

Diabetul

Persoanele cu diabet de tip 1 și de tip 2 au o probabilitate mai mare de a dezvolta boli parodontale. Aceasta se datorează faptului ca persoanele respective pot avea o capacitate scăzută de a lupta împotriva infecțiilor bacteriene, inclusiv cele care apar în gură. În plus, boala parodontală poate face mai dificil controlul nivelului glicemiei din sânge.

Abcesele, inflamația gingiilor, o mulțime de pierderi osoase într-o perioadă scurtă de timp și boli parodontale care nu răspunde la tratamentul normal, pot fi semne de diabet. Dacă medicul dentist suspectează că ai diabet zaharat nediagnosticat, acesta te va sfătui să mergi la un medic specializat în diabet, nutriție și boli metabolice pentru testare.

Odată ce ai fost diagnosticat ca având diabet, medicul dentist poate trimite rapoartele parodontale medicului tău, în cazul in care suspectează că nivelul glicemiei din sânge nu este bine controlat deoarece boala parodontală nu răspunde la tratament.  De asemenea, medicul dentist sau parodontologul iți poate recomanda controale mai frecvente – de exemplu, la fiecare trei luni – dacă aveți un istoric de diabet și boală parodontală.

Cancerul oral

Primul semn al cancerului oral este adesea un mic punct roșu sau alb sau durere în gură. Poate apărea pe buze, pe gingii, pe limbă, pe obraz sau pe alte părți ale gurii. De multe ori, pacientul nu o observă pentru că începe ca o zonă mică spre spatele gurii sau sub limbă și nu are simptome.

Medicul dentist va examina în mod obișnuit semnele pentru cancerul oral în cadrul unui examen dentar de rutină. Planificând controale regulate, poți crește șansele ca eventualele leziuni canceroase sau precanceroase să fie depistate mai devreme și tratate cu succes. De asemenea, asigură-te că spui medicului dentist dacă ai observat simptome ca o durere în gură, care nu se vindecă sau durere, amorțeală oriunde în gură sau pe buze.

Stres

Din cauza stresului iți poți toci dinții, strângând din ei sau făcând anumite mișcări repetitorii cu dinții, inconștient în timpul zilei sau noaptea. Acest obicei, cunoscut sub numele de bruxism, poate favoriza pierderi osoasă pe care medicul dentist le poate detecta pe radiografie.

Bruxismul este de obicei cauzat de stres, dar poate apărea și pentru că dinții nu sunt aliniați corespunzător. Ai putea sau nu să fii conștient de faptul că strângi dinții, dar dentistul poate observa semnele. Pentru a preveni deteriorarea dinților, astfel încât mușchii maxilarului să se poată relaxa, medicul dentist iți poate efectua o gutieră personalizată pe care să o porți în timpul somnului.

Dinții și gingiile 

Bineînțeles că principalii beneficiari ai unui control dentar sunt dinții și gingiile. O gură sănătoasă te va salva de dureri dentare, inflamația gingiilor și pierderea dinților prin boala parodontală. O gură sănătoasă îți va permite să te alimentezi corect, să zâmbești fără să te stresezi, să te bucuri de viața așa cum meriți.

Este foarte importantă consultația anuală și controalele periodice la medicul dentist, astfel costurile biologice și financiare vor fi micșorate.