6 răspunsuri la cele mai controversate întrebări legate de alăptare
by Dr. Eliza Stan
Alăptatul este una din cele mai personale alegeri pe care o mamă o face pentru copilul ei. Hrănirea bebelușului la sânul mamei protejează copilul de numeroase boli, crescându-i semnificativ imunitatea. Scade astfel riscul ca afecțiuni precum astmul, infecții ale urechii, SMSS (sindromul de moarte subită a sugarului) sau obezitatea infantilă sa fie prezente. De asemenea, mamele care alăptează sunt mai puțin expuse riscului de a dezvolta cancer mamar sau ovarian. Știai însă ca alaptatul poate avea un impact important atat asupra mamei cât și a copilului? Iată cum:
1. Hrănirea la sân poate influența ocluzia copilului (muscatura), dinții pozitionandu-se corect încă de la început
Un studiu realizat de medicii pediatri în anul 2015 atestă faptul că probabilitatea de a dezvolta o malocluzie (dinți strâmbi) scade cu 72% în cazul bebelușilor hrăniți exclusiv la sân pentru cel puțin 6 luni, spre deosebire de cei alăptati pe o perioada mai scurtă de 6 luni sau hrăniti cu biberonul.
Însă, toate aceste dovezi nu semnifica neaparat că cei mici nu vor avea nevoie de aparat dentar la un moment dat. Aliniamentul dinților este influențat și de alți factori cum ar fi genetica sau obiceiurile vicioase ca suptul suzetei sau al degetului după varsta de 3 ani.
Cel mai bun lucru pe care-l pot face părinții ar fi sa mearga cu copilul la dentist. Medicul stomatolog pedodont este cel care poate urmări dacă apar probleme legate de erupția dinților de lapte sau definitivi. Vârsta potrivită pentru prima vizită la dentist este de 12 luni.
2. Nu trebuie sa întrerupeți alăptarea când erup dinții copilului
Primesc adesea în cabinetul de stomatologie întrebarea dacă copilul trebuie înțărcat sau nu atunci cand încep sa apară primii dinti. Răspunsul este NU, mai ales dacă nu vă doriți acest lucru.
Organizatia Mondiala a Sanatatii încurajează mamele sa alăpteze timp de 2 ani, iar Academia Americana de Pediatrie recomanda înțărcarea după vârsta de 1 an. Primii dinți ai bebelușului încep să apară în jurul vârstei de 6 luni. Așadar, înțărcarea ar trebui să aibă loc atunci cand mama se simte pregătită și își dorește acest lucru, erupția dentară nefiind un argument decisiv.
3. Hrănirea copilului la sân reduce semnificativ riscul aparitiei “cariei de biberon”
Un alt beneficiu major al alăptatului exclusiv la sân este reducerea riscului apariției cariilor. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că dinții bebelușului nu sunt expuși lichidelor ce conțin zahăr pentru un timp îndelungat. Acest tip de carie apare adesea atunci când bebelușul este adormit cu biberonul în gură, indiferent de natura lichidului dulce (lapte formula, ceai sau suc).
Caria de biberon apare cel mai frecvent la nivelul dinților frontali superiori.
4. Alăptarea la sân poate duce, totuși, la apariția cariilor
“Poate alăptatul provoca apariția cariilor?” Răspunsul este DA.
Atenție însă, nu alaptatul în sine este răspunzător de această problemă, ci igiena defectuoasă a dinților copilului. Deși este un “produs” natural, laptele matern conține de asemenea zaharuri. De aceea este atât de important ca, indiferent de modul de hranire a copilului, igiena orala a bebelușului să fie efectuată cu atenție încă din primele zile de viață. Cu ajutorul unor comprese sterile sau a unei bucăți de material textil moale, înfășurat in jurul degetului dumneavoastra aratator, ștergeti prin tamponare blândă gingiile nou-născutului.
5. Aveți nevoie de tratamente dentare pe perioada alăptării? Puteți verifica compatibilitatea medicamentelor/anestezicelor prescrise
Nu renunțați la tratamentele dentare dacă alăptați. Acestea se pot complica, infecția ajunsă în organism fiind mult mai nociva pentru calitatea laptelui matern decât administrarea de medicamente. De altfel, puteți vorbi cu medicul dumneavoastră dentist despre acest lucru. El va ști ce analgezice/ antibiotice/ antiinflamatoare să vă recomande astfel încât să puteți alăpta în continuare. De asemenea, anestezicele dentare din prezent nu presupun întreruperea alaptarii sau “aruncarea primului lapte” de după anestezie.
Pagina web http://www.e-lactancia.org/ si baza de date LactMed vin în ajutorul dumneavoastră atunci cand vreti sa aflati daca o anumită substanță este compatibila cu alăptatul sau nu. Tot ce trebuie sa faceți este să cautati medicamentul/substanța prescrisă. Vorbiți întotdeauna cu medicul dumneavoastră despre acest lucru.
6. Dragă mama, ai grija de tine!
De-a lungul practicii mele în cabinetul de pedodontie am intalnit adesea mame care, din păcate, nu au grijă de ele însele. Mă refer aici în mod special la igiena dentară. Mamele nu numai ca nu se mai spală pe dinți de 2 ori pe zi, așa cum obișnuiau sa facă înainte de naștere, ba chiar au zile bune cand nu igienizeaza dinții deloc.
Lipsa igienei dentare poate duce la numeroase afecțiuni ale gingiilor dar mai ales la apariția cariilor. Ori, preventia în această situație este crucială, întrucat chiar și simplul gest de a-i oferi copilului aceeași linguriță pe care a folosit-o mama poate transfera bateria cariogenă (responsabilă de apariția cariei) în gura bebelușului.
De asemenea, nu uitați de hidratare! Deshidratarea este un factor extrem de nociv care acționeaza asupra sănătății orale a adulților si copiilor deopotrivă.
La fel ca într-o călătorie cu avionul, cand însoțitorii de bord ne sfătuiesc ca în cazul unei depresurizări întai sa ne punem noi, adulții, masca de oxigen, tot astfel e necesar ca pentru a ne putea îngriji bebelusul sa ne oferim noi insene atenția cuvenită.
Îți recomand să citești și următoarele articole: