fbpx
albirea dentara gingia

Albirea dentară

Totul despre cum se albesc dinții

În prezent, albirea dinților este una dintre cele mai comune proceduri estetice din stomatologie. Probabil și una dintre cele mai îndrăgite. 

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Petele persistente care nu pot fi îndepărtate prin igienizarea profesională pot fi albite ușor, eficient și fără nici un fel de deteriorare a dinților. În unele cazuri după albirea dentară poate apărea sensibilitate la cald și/sau la rece. Aceasta este doar temporară dacă tratamentul a fost realizat corect. În urma unei consultații se stabilește limitele recomandărilor tratamentului de albire (plombe care trebuie schimbate ulterior, sensibilitate dentară, etc).

Dinții tăi nu mai sunt la fel de albi ca înainte?

Acest lucru se poate întâmpla oricăruia dintre noi, din orice motiv. Vestea bună este că nu trebuie să trăiești cu un zâmbet cu care nu ești mulțumit. Albirea dentară poate restabili albul dinților de odinioară. Dar având în vedere numărul de opțiuni, costul și timpul implicat de fiecare dintre ele, de unde știi care dintre tratamente este potrivit pentru tine?

Pe măsură ce îmbătrânim, stratul exterior al smalțului pe dinți este uzat, dezvăluind țesutul închis de sub, centrul dintelui din jurul nervilor și vaselor de sânge. Dinții noștri pot, de asemenea, să devină decolorați de la fumat, de la consumul de cafea, de la ceai și de la vin și chiar de la anumite medicamente luate în copilărie, cum ar fi tetraciclina.

Este ca și cum ai purta o ținută excelentă sau un accesoriu minunat. Dinții albi te fac să te simți bine!

Aproape toată lumea are nevoie de dinți albi în aceste zile, fiind preocuparea estetică numărul unu a pacienților. Albirea dentară funcționează pentru majoritatea oamenilor și cei care au făcut-o sunt mulțumiți de rezultate.

Două tipuri de pete

Albirea dentară poate schimba culoarea dintelui cu cinci, șapte nuanțe, chiar până la doisprezece. Aceste „nuanțe” sunt modul în care dentistul tău va măsura unde se află culoarea dinților înainte de tratament și unde ajunge la final. Produsele de albire conțin peroxizi care ajută la îndepărtarea petelor adânci cât și a celor din suprafață. Cel de-al doilea proces de albire folosește produse non-albire care acționează prin acțiuni fizice sau chimice pentru a ajuta doar la îndepărtarea petelor de la suprafață.

Moduri de albire dentară

Albirea în cabinet funcționează în felul următor: medicul dentist aplică un gel pe gingie pentru a proteja țesuturile moi din gură (gingie, obraji, mucoase, etc). Apoi se aplică un agent de albire pe dinți și se va folosi o lumină specială pentru a spori acțiunea agentului.

Această „lumină” este de 2 feluri:

  • LASER – este o metodă mai nouă, tratamentul de albire se face foarte rapid, în aproximativ 30-40 de minute. După tratament, poate apărea sensibilitatea dentară, dar este rar și de intensitate mică.
  • LED – este o metodă consacrată, tratamentul de albire durează în medie 50-60 de minute. După tratament poate să apară sensibilitate dentară, de obicei de intensitate mică și va dispărea. Poate fi persistentă și dureroasă dacă înainte de albire dinții erau deja sensibili.

Costul de albire profesională începe de la 1500-2500 lei, în funcție de tehnologia folosită, locul în care locuiți, de produsul pe care îl utilizează dentistul și de ce alte servicii pot fi oferite. Dacă dinții nu sunt foarte inchiși sau foarte colorați, este posibil să aveți nevoie de o singură ședință.

Albirea acasă presupune ca medicul dentist să vă ofere un sistem de albire a dinților pe care îl puteți folosi acasă. Produsele la domiciliu vin în mod tipic într-o formă de gel care conține peroxid de carbamidă; gelul este plasat într-o gutieră de protecție personalizată, creată dintr-o matriță a dinților tăi. În funcție de produsul pe care tu și dentistul tău îl alegeți, gutiera se poartă fie de două ori pe zi timp de 30 de minute, fie peste noapte – de obicei, timp de câteva săptămâni. Durata de timp poate varia de la o săptămână la o lună, în funcție de necesitatea de albire de care aveți nevoie.

Tehnologiile mai noi sunt reprezentate întradevăr de albirea cu instrumente LASER, iar tratamentele trebuie personalizate în funcție de necesitățile fiecăruia dintre noi și pot cuprinde atât ședințe de albire în cabinetul dentar cât și gutiere și gel pentru albirea acasă.

Medicul dentist este cel mai în măsură să îți recomande procedurile cât și avantajele, dezavantajele și mai ales dacă se recomandă în cazul tău tratamentul de albire dentară.

Paste de dinți, geluri, benzi pentru albire dentară

Pastele de dinți cu efect de albire pot ajuta la eliminarea petelor de la suprafață prin acțiunea abrazivilor ușori. Unele paste de dinți de albire au agenți chimici sau agenți de lustruire speciali care asigură o îndepărtare suplimentară a petelor, dar spre deosebire de tratamentul de albire din cabinetul dentar, nu schimbă culoarea dinților.

Există și produse care funcționează similar cu albirea profesională prin gutiere care se poarte acasă, în care vei primi de la magazinul de unde cumperi, diverse gutiere, benzi, geluri de albire. Dacă vrei să folosești acest gen de produse îți recomand ori să vorbești cu medicul tău dentist să vezi dacă se potrivesc pentru tine (ex: dacă nu ai nici o problemă cu dinții, poți să încerci) sau dacă ai alte lucruri mai importante de rezolvat înainte de albirea dinților (carii, boli parodontale, dinți lipsă, etc)

Coroanele dentare, fațetele și plombele nu se albesc, deci este posibil să fii nevoit să le înlocuiești după noua culoare a dinților tăi. Pot exista efecte secundare, iar ocazional, oamenii au o anumită senzație de sensibilitate a dinților și gingii ușor inflamate în timpul procesului de albire sau după.

Este o operațiune de rutină în cabinetul dentar și tot acolo este locul unde poți beneficia de cele mai bune sfaturi și recomandări pentru ce ți se potrivește ție

Dr Alexandru Mihăilescu