fbpx
parodontita

Am parodontoză?

Parodontita și cum o depistăm acasă

Dacă vei răspunde cu da la una sau mai multe din întrebările de mai jos ar fi o idee bună să vizitezi medicul dentist și cel mai bine medicul parodontolog.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Am parodontoză gingia dinti
 1. Sunt umflate gingiile tale? Compară gingiile tale cu cele din imaginea alăturată)
 2. Gingiile sângerează când te speli pe dinți cu periuța sau când folosești alte mijloace de curățare interdentară?
 3. Gingiile tale s-au retras sau micșorat și pare că dinții tăi sunt mai lungi?
 4. Ți se pare că se mișcă vreun dinte?
 5. Vezi vreun fluid galben, similar cu puroiul când îți masezi gingiile?
 6. Dinții tăi s-au mutat sau înclinat, sunt spații acum între ei?
 7. Părinții sau frații tăi și-au pierdut dinții devreme datorită bolii parodontale?

Este foarte important să participi în cadrul unui program de mentenanță, prevenție și să ceri să se facă și Screening-ul parodontal pentru a preveni parodontita.


Frecvent, parodontita, este o boală care pentru o lungă perioadă de timp este asimptomatică (nu dă dureri), care afectează țesuturile care susțin dinții (gingie, os și structurile care unesc dintele de os) fiind cauzată de acumularea excesivă de bacterii care sunt prezente în mod normal la nivelul gurii noastre. Aceste bacterii sunt diferite de cele ce cauzează cariile dentare și fiind motivul pentru care unii pacienți nu prezintă carii.

În cazul fumătorilor, evoluția bolii este mascată pentru că sângerarea gingiilor este diminuată datorită efectului de vasoconstricție al nicotinei.

Se întămplă uneori ca pacienții să nu observe aceste semne, care cu timpul vor provoca daune foarte mari și uneori total ireversibile. Medicul dentist sau specialistul paroontolog, poate să detecteze semnele într-un stadiu mult mai incipient, la o examinare de rutină și poate monitoriza status-ul parodontal folosind PSR – screening-ul parodontal.

surse: European Federation of Periodontology 

  Mai multe detalii despre screening-ul parodontal aici: 

  Screening-ul parodontal – PSR