De ce trebuie să ajungi mai des la dentist în acest caz?
Foarte multe dintre afecțiunile generale au repercursiuni asupra gurii tale. Atunci când aflii că suferi de artrită reumatoidă este necesar ca medicul dentist să acorde o mai mare grijă evaluării stării de sănătate orale.
by Dr. Alexandru Mihăilescu
Artrita reumatoidă (AR) este o boală autoimună, cronică și progresivă care afectează mai mult decât articulațiile. Provoacă inflamații, umflături și dureri în articulații și în jurul lor, însă poate afecta și alte organe precum: pielea, ochii, plămânii, inima și vasele de sânge. The Rheumatoid Arthritis Support Network estimează că AR afectează aproximativ 75 de milioane de oameni la nivel global, 200.000 doar în Romania.
Fiind o tulburare autoimună, se manifestă prin faptul că sistemul imunitar atacă greșit celulele propriului corp. Este de asemenea o boală sistemică, ceea ce înseamnă că afectează întregul corp. Pe măsură ce sistemul imunitar răspunde, inflamația se dezvoltă în țesutul sau organul țintă.
Artrita reumatoidă – simptome
Simptomele AR includ:
- durere, umflături și rigiditate în mai mult de o articulație
- afectare simetrică a articulației
- deformare articulară
- instabilitate în mers
- stare generală alterată
- febră
- pierdere mobilitate
- scădere în greutate
- slăbiciune
Simptomele afectează de obicei aceleași articulații pe stânga cât și pe dreapta. Simptomele tind să apară și să dispară. În timpul remisiunilor pot dispărea sau să fie mai ușoare, însă când afecțiunea se acutizează ele pot deveni severe.
Care este legătura cu gura ta?
Artrita reumatoidă și tratamentele pentru ea pot cauza probleme oro-dentare. Un studiu recent a arătat că aproximativ 30% dintre pacienții cu această afecțiune au luat analgezice suplimentar, special pentru durerile dentare. Datorită efectelor imunosupresive tratamentul pentru AR poate iniția și complica boala parodontală, cariile, candidoze, ulcerații orale, afecțiuni înrăutățite și de fluxul salivar scăzut. Frecvent afectează și articulația temporo-mandibulară, pacienții prezentând probleme de masticație și discomfort în timpul meselor.
Artrita reumatoidă și boala parodontală
Persoanele care au artrită reumatoidă suferă mai des de boală parodontală, iar afectarea este mai severă, cu o pierdere mai mare a țesuturilor de suport parodontale. Artrita reumatoidă și boala parodontală sunt boli cronice inflamatorii. Ambele duc la distrugerea țesuturilor bogate în colagen: AR afectează oasele, cartilajul și alte țesuturi periarticulare. Boala parodontală afectează osul alveolar, ligamentul parodontal și gingiva.
BP poate fi implicată și în inițierea și/sau menținerea inflamației sistemice în AR. Controlul eficient al bolii parodontale pentru pacienții cu artrită este important pentru a reduce atât inflamația locală, cât și cea sistemică, precum și probabilitatea de bacteriemie. Așadar este foarte important să fie ținută sub control și preferabil prevenită parodontita pentru a menține o gură sănătoasă și a limita efectele inflamației parodontale asupra artritei reumatoide.
Cariile
Studiile arată că în cazul AR activitatea bacteriană este accentuată, iar numărul bacteriilor este mult mărit. De asemenea fluxul salivar este scăzut, iar astfel protecția împotriva bacteriilor este mult scăzută. Astfel, o activitate carioasă exagerată va fi prezentă și drumul de la o carie „simplă” la pierderea dintelui este mult mai scurt decât de obicei.
Este foarte important să fie depistate precoce și tratate într-un stadiu incipient leziunile carioase. Tratarea cariei este obligatoriu să fie realizat în concordanță cu normele actuale, astfel încât tratamentul să fie minim invaziv și să protejeze țesuturile înconjurătoare (diga dentară, revelator de carie, instrumentar fin, adeziune corectă, etc). Bineînțeles, la fel ca în cazul bolii parodontale, prevenirea cariilor este de preferat, deci diagnosticul din timp al oricăror afecțiuni este pe primul loc.
Salivă puțină, gură uscată
Sindromul Sjögren este o afecțiune autoimună cronică care este caracterizat prin simptomele sicca, xerostomie și xeroftalmie, cauzată de inflamația și disfuncția glandelor lacrimale și salivare. Poate să apară singur sau secundar altor boli autoimune sistemice cum ar fi AR. Pacienții cu artrită suferă de simptome sicca în proporție de 30-50%.
Scăderea fluxului salivar reduce proprietățile tampon și antimicrobiene ale salivei și astfel bacteriile se dezvoltă fără piedici. Deasemenea cantitatea și calitatea componentelor antimicrobiene este alterată, până la 70% din mucinele salivare fiind produse de glandele salivare mici. În plus, „gura uscată” poate fi produsă și de medicamentele folosite în tratamentul AR. Este important dacă simți că ai gura și ochii uscați, deshidratați să investighezi dacă ai probleme reumatologice.
Disfuncţie a articulaţiei temporomandibulare
Articulația temporomandibulară (ATM) este utilizată de până la 2.000 de ori pe zi pentru mestecare și vorbire, ceea ce o face una dintre cele mai frecvent utilizate articulații sinoviale din corp. Cei ce suferă de AR au o frecvență și o severitate mai mare a afectării ATM, de până la 86%, cu simptome precum disconfort în masticație , dureri și inflamație, acompaniate de necesitatea de a folosi medicamente pentru ameliorarea durerilor.
Tomografia computerizată (CBCT) este cea mai bună metodă pentru a evalua amploarea afectării condilare din AR, mai ales în stadiile incipiente, cu o doză de radiații mai scăzută decât CT covențional. Există o corelație între durata și severitatea AR și gradul de afectare al ATM, iar anchiloza este rară și apare de obicei târziu în cursul bolii. Însă dacă apare, poate fi necesară înlocuirea articulației, iar managementul ATM trebuie să implice medicul reumatolog și un chirurg BMF. Este important de menționat că unii pacienți cu AR pot avea disfunții ale ATM, dar care nu are legătură cu artrita inflamatorie.
Ce poți face pentru o mai bună sănătate orală?
Fii atent dacă apar infecții în gura ta, pentru că pot fi o problemă pentru cei ce iau tratament imunosupresor. Semnele de infecții includ:
- sângerări și puroi în jurul dinților
- umflarea țesuturilor în jurul dintelui sau maxilarelor
- dureri severe
- febră și noduli umflați
Iată câteva alte sfaturi de la Asociația Dentară Americană pentru a ușura îngrijirea dinților:
- Reinventează periuța de dinți. Pentru a ține mai bine periuța adaugă ceva care îi mărește aderența (protecția de la mânerul bicicletei, parte din mingea de tenis, etc)
- Experimentează cu noi tipuri de ață dentară. Încearcă suporturile pentru ață
- Folosește o pompă pentru pasta de dinți. Poate fi mai ușor de folosit decât un tub care trebuie strâns.
- Nu mai fuma. Fumatul este un factor favorizant al bolii parodontale și interferă în vindecare.
Îți recomand să mergi mai des la medicul stomatolog pentru că artrita duce la:
- o acumulare mai mare de bacterii
- un flux micșorat de salivă
- o accentuare a activității bacteriilor
- mai multe carii
- afectare parodontală mai rapidă
Surse:
Oral manifestations of rheumatoid arthritis. A cross-sectional study of 73 patients. Silvestre-Rangil J, Bagán L, Silvestre FJ, Bagán JV.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323361#symptoms
https://en.wikipedia.org/wiki/Rheumatoid_arthritis