gingia preventia bolii parodontale

Cum să previi boala parodontală?

Boala parodontală a fost și încă este o povară pentru sănătatea orală a întregii populații.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Parodontita în stadiul ei sever afectează peste 11% dintre adulți și reprezintă o cauză majoră a pierderii dinților, cu efect negativ asupra vorbirii, mâncatului, calității vieții și a stimei de sine, având și efecte inflamatorii sistemice.

Partea bună este că poate fi prevenită, iar tratamentul duce la reducerea numărului de dinți pierduți și foarte important, tratamentul va duce la creșterea calității vieții, pentru că atunci când ai dinții tăi în gură și nu faci multe vizite la medicul stomatolog viața e muuult mai ușoară.

Un tratament de succes al bolii parodontale este mixt, format din eforturile tuturor actorilor, adică munca echipei medicale și munca ta, a pacientului. 

În funcție de stadiul de evoluție al bolii parodontale, echipa medicală poate fi mai numeroasă și vizitele mai multe și mai lungi dacă este o afectare severă sau o echipă mai mică dacă afectarea este incipientă. 

Cu cât medicul tău va analiza și situația parodontală, cu atât vei afla mai repede ce ai nevoie.

Așadar poate fi vorba doar de igienizări profesionale efectuate de medicul stomatolog, până la reabilitări complexe care includ toate specializările stomatologice: 

  • parodontologie
  • ortodonție
  • endodonție
  • chirurgie
  • protetică

Ce aș vrea să reții din acest scurt articol este că: fără o igienă orală realizată foarte riguros și corect de către tine ca pacient acasă, tratamentul parodontal nu va avea succes. 

De ce? Pentru că bacterii avem cu toții la nivelul gurii, sunt și bune și rele, dar cel mai important este că la 4-8 ore după ce te speli pe dinți sau după o igienizare profesională, acele bacterii sunt iar pe dinți. La 24-48 ore, unde rămân bacterii ele se întăresc și se transformă în tartru. Așa că trebuie să cureți foarte bine astfel încât bacteriile să fie cât mai puține!

Igiena orală de acasă trebuie să cuprindă:

Ideal este să te speli pe dinți și să folosești mijloacele de curățare interdentară recomandate de medicul parodontolog. Dacă nu ai ajuns încă și vrei totuși să faci ceva cam așa ar suna ce ai de făcut minim:

  • periaj de 2 ori pe zi ( 1 data dimineața, ideal după micul dejun și 1 data seara)
  • ața dentară de 1-2 ori pe zi (înainte de periaj)
  • periuțe interdentare de 1-2 ori pe zi

Spor la periat și la prevenit! Cel mai bun și simplu tratament rămâne prevenția

Pentru o rutină de îngrijire orală îți recomand să citești și articolul următor pentru a afla mai multe detalii și recomandări: