fbpx
de ce imi sangereaza gingiile gingia

De ce îmi sângerează gingiile?

Semnul clinic că se întâmplă ceva rău

Dacă ai ști că gingiile nu sângerează pentru că le ”periezi prea tare” sau că ”e periuța dură”, te-ai gândi oare că se întâmplă altceva?

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Dacă ți-ar curge sânge din palme când te speli pe mâini, te-ai duce la doctor să vezi „de ce” se întâmplă asta? Dacă ai știi că suprafața gingiilor este egală cu suprafața unei palme, ai înțelege mai bine că e o imagine identică cu cea de mai jos? Dacă ai știi că fumatul și anumite paste de dinți doar micșorează sângerarea, dar nu elimină cauza, te-ai duce mai repede la medicul dentist?

Gingia sănătoasă nu sângerează. Dacă sângerează mergi la medicul dentist.

gingia maini sange sangerare gingivala

Sângerarea gingivală este un semn clinic care dezvăluie inflamația gingiilor și este, în general, cauzată de acumularea de placă bacteriană pe suprafețele dinților.

Sângerarea gingivală este un semn clinic asociat adesea cu alte manifestări ale gingiilor, cum ar fi roșeață și umflarea lor. Poate să apară în mod spontan sau după un stimul, de exemplu după periajul dinților sau după folosirea aței dentare. Atunci când sângerează gingiile cel mai probabil suferi de o afecțiune numită gingivită sau parodontită. Chiar dacă ți se pare că nu mai sângerează după 1-2 zile sau mai mult timp, este necesar un consult pentru a depista care au fost cauzele sângerării.

În cazul pacienților de sex feminin există condiții hormonale fiziologice (ovulație, pubertate și sarcină) care pot crește predispoziția la sângerare gingivală.

Când este prezentă sângerarea gingiilor, este recomandat să consultați medicul dentist sau un parodontolog pentru o consultație. Oricând ai o suspiciune că ceva nu este în ordine cu gingiile tale trebuie să faci o programare pentru un control amănunțit. 

Prevenția și tratamentul din timp te vor ajuta atât din punct de vedere biologic cât și financiar!