fbpx
programarea la dentist

Trebuie să schimb dentistul?

Cu sau fără digă dentară

De ce trebuie să schimbi dentistul dacă nu a folosit diga dentară când ți-a făcut o plombă sau un tratament de canal?

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Sau de ce îmi pune medicul dentist un plastic (diga dentară) în jurul dinților când îmi face plombe sau pentru a fi mai ”incisivi”, de ce unii încă lucrează ca înainte de 1864 când a fost inventată diga de Sanford Christie Barnum.

Da, ai citit bine 1864. Cu toate că metodele și materiale actuale nu funcționează sau rezistă foarte puțin fără folosirea digii dentare, unii dintre medicii dentiști nu sunt prieteni cu tehnologia din secolul XX și probabil dușmani cu cea din secolul XXI (de ex: din această cauză ”nu stau/cad” plombele care au fost realizate cu 1-2 săptămâni înainte).

Hai să înțelegem de ce trebuie să folosim diga dentară.

dig  construcție hidrotehnică, care servește la dirijarea cursului de apă sau la apărarea malurilor ori a porturilor de acțiunea apei și a curenților

și: stăvilar, diguială, opritor

Similar cu explicația de mai sus, diga dentară oprește saliva (care conține bacterii) și vaporii salivari să contamineze zona de lucru (dintele/dinții care sunt tratați în acea ședință).

Dacă va intra salivă în timp ce se obturează dintele, bacteriile pot provoca noi carii sub plomba proaspăt realizată. De asemenea prin simpla ”udare” cu salivă a câmpului de lucru plomba nu se va lipi corect, determinând ori ”căderea” ei ori alte carii datorită infiltrațiilor.

Vei beneficia de o izolare corectă a dinților de tratat, o vizibilitate mai bună pentru medic, deci un tratament mai bun și vei elimina riscul de înghițire a instrumentelor, materialelor sau a iriganților.

Cum se folosește diga dentară

Digă dentară va fi perforată, apoi va fi aplicată pe dinți, fixată cu cleme dentare, ațe dentare, etc, rămânând vizibili doar cei care vor fi tratați (pentru care a fost perforată diga). Este necesar să fie folosită în manoperele de restaurări directe (plombe, refaceri de bonturi, etc), endodonție (tratamente de canal, cimentare pivoți fibră de sticlă, etc) și pentru cimentarări de tip adeziv. Timpul efectiv de aplicare a digii dentare variză de la câteva minute la 10-30 minute în funcție de complexitatea cazului.

trebuie sa schimb dentistul gingia diga dentara
trebuie sa schimb dentistul gingia diga

Alt avantaj

Cu toate că pare că tratamentul tău va dura mai mult, fii sigur ca va fi mai scurt, dat fiind că medicul va avea o vizibilitate mai bună și câmpul operator nu va fi inundat de salivă din 3 în 3 minute. Chiar dacă va dura mai mult, presupun că îți dorești să rezolvi problema pe care o ai, nu doar să o cârpești, dar decizia îți aparține ție, pacientului.

Uneori nu va fi folosită

Sunt manopere în care nu este necesară utilizarea izolarea cu digă precum igienizări, unele cimentări, manopere chirurgicale, etc.

Deasemenea nu va fi folosită dacă pacientul este alergic la latex (dar există și unele folii din alte materiale), nu poate respira pe nas deloc sau are un reflex de vomă exagerat (cu toate că de multe ori se întâmplă să scadă reflexul de vomă!) și nu poate fi aplicată. Aceste cazuri, în care nu poate fi aplicată diga dentară, trebuie însoțite și de explicații din partea medicul dentist, că manopera va reprezenta un compromis care are o probabilitate foarte mare să se transforme într-un eșec dacă nu se vor găsi alte modalități de izolare.

Extra: Mă doare gingia!

După folosirea digii dentare, în afară de jena dinților, care poate apărea după tratamente restaurative, e posibil și ca gingia să fie sensibilă. Fără griji, toate jenele datorate digii vor dispărea repede, iar dacă te doare mai tare poți folosi un antiinflamator pentru diminuarea simptomelor. Dacă persistă sau cresc în intensitate durerile e bine să contactezi medicul pentru un control.

Don’t worry, use the rubber DAM. And then be happy!

P.S: După ce ai fost la consultație și ai primit un plan, este bine să discuți cu medicul tău la ce manopere este nevoie folosirea digii dentare.

Surse: Rubber dam isolation for restorative treatment in dental patients. Wang Y, Li C, Yuan H, Wong MCM, Zou J, Shi Z, Zhou X, Cochrane Database of Systematic Reviews 2016

Vezi și: