Gingia, dinții și afecțiunile orale
Hipocrate spune că ”Înainte să tratezi un pacient, trebuie să îl întrebi dacă este dispus să renunțe la ce l-a îmbolnăvit”. Hai să aflăm mai multe despre afecțiuni!
by Dr. Alexandru Mihăilescu
Afecțiuni orale precum parodontita și caria dentară sunt cele mai frecvente, ce pot duce la complicații majore într-un timp scurt.
Caria dentară reprezintă distrugerea structurii dintelui și poate afecta atât smalțul (învelișul exterior al dintelui) cât și stratul de dentină al dintelui. Caria apare atunci când alimente ce conțin zaharuri și carbohidrați, precum pâine, cereale, sucuri, fructe, dulciuri sau prăjituri rămân pe dinte.
Bacteriile care trăiesc în gura noastră digeră aceste alimente, transformându-le în acizi. Bacteriile, acizii, resturile alimentare și saliva se combină și formează placa bacteriană care se lipește de dinte. Acizii din placă dizolvă smalțul dintelui, creând găuri în dinți numite cavități carioase.
La ședințele de igienizare și mentenanță discută cu medicul dentist ce alimente consumi mai des și ce substanțe remineralizante poți folosi acasă. Deasemenea, în cabinet se vor folosi substanțe care întăresc structura dintelui, pentru a crește protecția împotriva cariilor.
Depistarea din timp a unei afecțiuni orale te poate scuti de multe bătăi de cap.
Parodontita, este o boală (parodontoza, paradontoza) care pentru o lungă perioadă de timp este asimptomatică (nu dă dureri), care afectează țesuturile care susțin dinții (gingie, os și structurile care unesc dintele de os) fiind cauzată de acumularea excesivă de bacterii care sunt prezente în mod normal la nivelul gurii noastre.
Bacteriile ce provoacă boala parodontală sunt diferite de cele ce cauzează cariile dentare și este motivul pentru care unii dintre pacienți nu prezintă dinți grav cariați.
Primul simptom este, în mod normal, sângerarea (după periaj sau spontan), iar ulterior se poate observa o mobilitatea la nivelul dinților, alungirea lor sau modificarea poziției dinților până la pierderea lor spontană (în cazurile avansate, în care nu s-a pus în aplicare o terapie eficientă).
Evoluția este lentă în marea majoritate a cazurilor, fiind nevoie de mai mulți ani pentru a determina pierderea dinților, ceea ce face ușor un diagnostic precoce. Doar pentru câțiva dintre pacienți evoluția parodontitei este rapidă, iar acest lucru se întâmplă de obicei când există și un istoric familial (părinti, frați cu aceeași problemă) sau mari fumători.
Diagnosticul este simplu și total neinvaziv și constă în verificarea între dinte și gingie cu o mica sondă parodontală, care permite detectarea prezenței pierderii de țesuturi din jurul dinților (pungi parodontale).
Prima atitudine terapeutică (și foarte adesea singura) constă în îndepărtarea profesională de pe suprafața dinților și a gingiilor a bacteriilor și a tartrului și reducerea/renunțarea la fumat.
În cazul în care pacientul menține suprafața dinților curată prin utilizarea corectă a periuței și a mijloacelor de curățare interdentare, boala reapare foarte rar și niciodată într-o formă gravă.
Cu alte cuvinte, păstrând o gură curată și limitând fumatul, vom evita boala parodontală în marea majoritate a cazurilor.
Foarte importantă pentru îmbunătățirea esteticii și a funcției este alinierea dinților (în cazul dinților strâmbi) prin utilizarea unor aparate dentare aplicate pe dinții migrați (ortodonție).
Chirurgia parodontală
Chirurgia parodontală este uneori utilă, dar este cu adevărat necesară doar în anumite situații clinice și în orice caz, trebuie urmată întotdeauna de igienizări complete ale gurii și instrucțiuni de igienă domiciliară corecte.
Este important de știut că fără o terapie parodontală, înlocuirea dinților cu implanturi (șuruburi din titan inserate în os) nu vor schimba lucrurile în bine, deoarece aceleași bacterii care cauzează pierderea dinților în cazul parodontitei, pot cauza chiar mai repede pierderea osului din jurul implanturilor (peri-implantita).
Prin urmare, parodontita nu este o boală fatală și fără speranță cum mulți consideră, de fapt este posibil să fie tratată și să menținem o gură sănătoasă pentru mulți ani, fără a fi nevoie de terapii sofisticate și costisitoare, ci mai degrabă de un diagnostic precoce și un angajament de zi cu zi pentru a menține o igienă foarte bună și un stil de viață sănătos.
surse: gengive.org
Poți citi mai jos alte lucruri despre prevenție și un stil de viață sănătos: