De ce mă dor dinții și am găuri în ei?
Fiecare dintre noi a ajuns cel puțin o dată la medicul stomatolog cu o durere de dinți sau în cel mai bun caz la un control de rutină unde a primit o veste necruțătoare: ”aveți o carie și trebuie tratată”. Ghinion, gene proaste, te-a tras curentul, care este motivul pentru care dintele tău a fost nemilos lovit de așa ”catastrofă”?
by Dr. Alexandru Mihăilescu
Chiar dacă s-a întâmplat orice de mai sus (ghinion, gene proaste, curentul de la aerul din atmosferă) tot nu reprezintă cauza pentru care facem carii dentare. Singura cauză sunt bacteriile. Avem între 300-400 specii de bacterii în cavitatea orală (descoperite până acum) și un număr total impresionant, 6 miliarde, aproape cât populația umană a planetei noastre – 7.8 miliarde.
Varianta simplă sună așa: bacteriile mănâncă zaharuri sau carbohidrați pe care îi transformă în zaharuri și produc acid, acid care produce caria (gaura neagră din dinte). Ce avem de făcut? Dacă rămânem la ideea că asta e, am dinții ”proști” și că oricum o să-mi pun proteză sau implanturi, aș vrea să știi că asta este într-adevăr o idee…falimentară. Falimentară biologic și financiar.
zaharuri – bacterii – acid – carii dentare
O mică investiție
Cum spunea un bun prieten medic: ”dacă inveștești într-o periuță electrică bună și o ață dentară și apoi le și folosești, de 2 ori pe zi, vei ajunge să economisești aproximativ 30-60 mii de euro”. Poate vrei să folosești acea sumă pentru vacanțe, locuință, mașini, distracție. Asta că să nu mai adunăm la această sumă și timpul pe care îl vei petrece pe scaunul stomatologic. Plus durere. Distractiv?
Ce să faci dacă ai carii dentare?
Avem o soluție miraculoasă, o pastă de dinți și o apă de gură pe care o vei folosi o singură dată, costă 1000 euro și nu vei mai avea niciodată probleme cu dantura. Se numește – ”NU EXISTĂ”. Știu, șoc, trebuie să revenim la lucruri normale și ușor de folosit, dar care nu sunt chiar distractive, dar nici atât de dificil de realizat. Există și paste, ape de gură care ne ajută, însă doar împreună cu prevenția.
Așă că revenim cu picioarele pe pământ și ne reamintim că singurul lucru care funcționează este prevenția.
Prevenția este foarte simplu de aplicat dacă este realizată constant și la timp. Ce ai de făcut este să te speli bine pe dinți și să ai grijă ce mănânci. Un consum ridicat de zaharuri și carbohidrați oferă bacteriilor muniție pentru distrugerea dinților. Apărarea este reprezentată de curățarea dinților cu periuța și ața dentară.
În afară de ceea ce faci acasă, este recomandat să mergi și la medicul stomatolog care îți va spune de câte ori este necesar să vii pentru igienizare și control, în funcție de riscul la carie pe care îl ai. Mersul la medicul stomatolog pentru mentenanță e bine să îl vezi ca mersul la service pentru revizie. Oricât de ”frumos” conduci si eviți gropile, la revizie tot trebuie să ajungi.
Recapitulare: mănânci ce trebuie, te speli cum trebuie, mergi la dentist când trebuie și așa o să-ți păstrezi dinții cât îți trebuie.
Află mai jos ce și cum poți face pentru prevenție:
Surse: https://kidshealth.org/en/kids/cavity.html https://www.dentalplans.com/dental-information/dental-concerns/bacteria-in-your-mouth