Începutul bolii parodontale
Aparent o ”simplă sângerare trecătoare”, gingivita reprezintă răscrucea dintre drumul spre parodontită sau spre sănătate gingivală.
by Dr. Alexandru Mihăilescu
Gingivita reprezintă inflamația, infecția gingiilor, afectare reversibilă dacă este tratată. Apare, de obicei, datorită acumulării bacteriilor pe suprafața dinților. Chiar dacă este o afectare parodontală ne-distructivă, netratată poate progresa până la parodontită care este o boală parodontală distructivă, mai gravă, ce poate duce la pierderea dinților.
Semne
Semnele gingivitei sunt reprezentate de sângerare ușoară la periaj, gingii mai roșii, mai mari. În cazuri ușoare de gingivită, pacienții pot chiar să nu sesizeze vreunul din semne, deoarece simptomele sunt mai blânde. Chiar și în cazurile ușoare, gingivita trebuie luată în serios și rezolvată imediat.
Tipuri
Sunt două categorii principale de afecțiuni gingivale:
Gingivita indusă de placa bacteriană – poate fi cauzată de bacterii, boli, factori sistemici (pubertare, menstruație, sarcină, diabet, leucemie, etc), medicamente (contraceptive orale, ciclosporine, hidantoine, antagonisti de Ca) sau malnutriție (lipsă de vitamina C).
Gingivita ne-indusă de placa bacteriană – poate fi cauzată de anumite bacterii, viruși (virus herpetic), fungi (candidoze). Poate fi de asemenea cauzată de factori genetici (fibromatoză gingivală ereditară), condiții sistemice (reacții alergice – ex. mercur, nichel, acrilat, paste de dinți, apă de gură, mâncăruri etc – și anumite boli – ex. lupus eritematos, lichen plan, pemfigus, eritem etc), răni sau reacții la corpi străini, cum ar fi protezele dentare.
Cauzele gingivitei
Cea mai frecventă cauză a gingivitei, este acumularea de bacterii la nivelul dinților. Bacteriile declanșează un răspuns imun, care, la rândul său poate duce la inflamația, distrugerea gingiei. De asemenea, poate duce, în cele din urmă, la complicații severe inclusiv pierderea dinților.
La 4-8 ore de la periajul dinților sau după o igienizare profesională, bacteriile se organizează într-o structură numită biofilm bacterian. Biofilmul aderă de dinte, având consistența unui lipici. La 24-48 ore, dacă nu a fost îndepărtat sau in locurile unde a rămas puțin, biofilmul bacterian se va mineraliza, se va întări, iar împreună cu alte elemente anorganice va forma tartrul (piatra dentară). În momentul în care s-a transformat în tartru, el poate fi îndepărtat doar prin igienizări profesionale.
Bacteriile și tartrul vor irita în cele din urmă gingia, provocând inflamația gingivală de jur împrejurul dinților. Asta înseamnă că gingiile vor sângera cu ușurința, chiar și la manopere blânde.
Alte cauze și factori favorizanți ai gingivitei pot fi:
Schimbările hormonale – care se petrec la pubertate, ciclul menstrual, menopauză și sarcină. Gingia poate deveni mai sensibilă, mărind riscul de inflamație.
Unele boli – cancer, diabet, HIV sunt legate de un risc crescut de gingivită.
Medicamente – sănătarea orală poate fi afectată de unele medicamente, în special dacă fluxul salivar este scăzut (senzație de gură uscată). Contraceptivele orale, ciclosporinele, antagoniștii de Ca pot cauza creșteri anormale ale gingiei.
Fumatul – fumătorii dezvoltă mai repede gingivită, comparativ cu nefumătorii, riscul de apariție și evoluție a bolilor parodontale fiind de 7 ori mai mare în cazul celor care fumează.
Alimentație deficitară – lipsa vitaminei C este legată de afecțiuni ale gingiei.
Istoricul familiei – cei cu părinți care au avut gingivită, parodontită au un risc mai mare de a dezvolta și ei aceste afecțiuni.
Semne și simptome
Reține că în cazurile ușoare, incipiente de gingivită, disconfortul sau alte semne pot să nu apară sau să nu fie recunoscute acasă. Din păcate, chiar și o formă incipientă sau ușoară se poate complica rapid.
Semnele și simptomele includ:
- Gingii de culoare roșie sau violet
- Gingii sensibile la atingere
- Sângerare gingivală la periaj sau când folosim ața dentară
- Respirație urât mirositoare
- Inflamație, gingii mai mari
- Retracții gingivale
- Gingii mai ”moi”
Diagnostic
Medicul tău dentist va verifica dacă sunt prezente semnele gingivitei, precum și factorii predispozanți precum acumulări de placă bacteriană și tartru. Uneori este necesara verificarea semnelor parodontitei, fiind utilă o radiografie pentru a evalua atât gingiile cât si țesutul de suport al dinților.
Oricând ai o suspiciune că ceva nu este în ordine cu gingiile tale fă o programare pentru un control amănunțit!
Surse:
- Development of a Classification System for Periodontal Diseases and Conditions, Gary C. Armitage
- https://www.medicalnewstoday.com/
Pentru soluții de tratament și prevenție îți recomandăm: