gingia parodontita

Parodontita

Parodontoza, o afectare globală

Mulți oameni se tem că parodontoza este o boală fără speranță, care inevitabil duce la pierderea dinților.
Din fericire, există speranță!

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Cunoscută mai frecvent sub numele de parodontoză (sau paradontoză), este o boala inflamatorie, multifactorială, foarte frecventă. Este provocată de anumite bacterii, prezente în placa bacteriană și se poate manifesta sub o formă agresivă sau cronică. Parodontoza provoacă inflamația și resorbția gingiilor și a țesuturilor profunde care înconjoară dinții.

Frecvent, parodontita, este o boală care pentru o lungă perioadă de timp este asimptomatică (nu dă dureri), care afectează țesuturile care susțin dinții (gingie, os și structurile care unesc dintele de os) fiind cauzată de acumularea excesivă de bacterii care sunt prezente în mod normal la nivelul gurii noastre. Aceste bacterii sunt diferite de cele ce cauzează cariile dentare și fiind motivul pentru care unii pacienți nu prezintă carii.

În marea majoritate a cazurilor, parodontita, are o evoluție lentă, fiind nevoie de mai mulți ani pentru a determina pierderea dinților, ceea ce face ușor un diagnostic precoce. Doar pentru câțiva dintre pacienți evoluția parodontitei este rapidă, iar acest lucru se întâmplă de obicei când există și un istoric familial (părinți, frați cu aceeași problemă) sau fumători înrăiți.

Cum recunosc parodontita?

Parodontita debutează cu inflamația gingiilor, adică cu gingivita. Nu este întotdeauna ușor de recunoscut, dar primul simptom este sângerarea gingiilor la periaj. Gingiile pot părea roșii și mărite în volum și se poate observa biofilmul bacterian, de obicei de culoare gălbuie, atașat de dinți.

Lăsată netratată, gingivita poate progresa în parodontită (parodontoză), fără semne evidente pentru pacient. 

 Unele modificări ce se pot observa sunt: 

  • sângerarea gingiilor la periaj, masticație sau spontan
  • respirație urât mirositoare (halitoză)
  • modificări de poziție ale dinților
  • retracții gingivale
  • uneori jenă sau chiar durere

În cazul fumătorilor, evoluția bolii este mascată pentru că sângerarea gingiilor este diminuată datorită efectului de vasoconstricție al nicotinei.

Se întămplă uneori ca pacienții să nu observe aceste semne, care cu timpul vor provoca daune foarte mari și uneori total ireversibile. Medicul dentist, poate să detecteze semnele într-un stadiu mult mai incipient, la o examinare de rutină și poate monitoriza status-ul parodontal folosind PSR – screening-ul parodontal.

Care sunt cauzele parodontitei?

O gură sănătoasă este colonizată de mai mult de 700 de specii de bacterii, marea majoritate fiind inofensive și trăiesc în armonie cu gazda. Cu toate acestea, când curățarea dinților nu este temeinică, bacteriile se depozitează lângă gingii, formează placa bacteriană, iar condițiile devin propice pentru înmulțirea bacteriilor periculoase. Apărarea naturală a organismului este și ea compromisă.

În toate cazurile, parodontita este cauzată de formarea și dezvoltarea bacteriilor sub forma plăcii bacteriene.


Dacă placa bacteriană tânără, care este moale inițial, nu este îndepărtată prin periaj, se vor depune minerale peste ea și va deveni foarte dură și aderentă de dinte, transformându-se în tartru.
Prezența tartrului favorizează creșterea bacteriilor spre rădăcina dintelui. Cu cât inflamația ajunge mai profund, atașamentul gingiei la rădăcina este întrerupt și se formează un spațiu sau o pungă parodontală între cele două. Această pungă parodontală este un loc ideal pentru colonizare și multiplicarea bacteriilor dăunătoare, astfel procesul de îmbolnăvire progresând exponențial. În noul lor habitat, bacteriile vor elibera toxine ca produși ai metabolismului lor, ceea ce va declanșa mecanismele de apărare ale organismului.

Severitatea și viteza de propagare a parodontitei depinde de interacțiunea dintre mai mulți factori: numărul și tipul bacteriilor prezente, cât de puternice sunt mecanismele de apărare ale individului și prezența sau absența anumitor factori de risc. De exemplu, cu cât sunt mai agresive bacteriile și cu cât mai slab este mecanismul de apărare cu atât va fi mai activă boala parodontală. Adăugam la asta și anumiți factori de risc precum fumatul sau diabetul și vom slăbi și mai mult mecanismele de apărare ale organismului. 

Cum pot să previn parodontoza?

Inflamația parodontală se poate evita. Dezvoltarea gingivitei și parodontitei poate fi prevenită prin adoptarea de obiceiuri domiciliare temeinice (curățarea dinților, gingiilor) și de controale și igienizări profesionale la medicul dentist.

produse premium igiena orala zambet perfect gingia

Elementele de bază ale unei bune igiene orale sunt:

  • curățarea dinților de două ori pe zi, cu periuța (de mărime adecvată și în bună condiție) și pastă de dinți
  • curățarea spațiilor dintre dinți, acolo unde periuța de dinți nu ajunge, folosind fie periuțe interdentare, ața dentară sau duș bucal în funcție de mărimea spațiului. Această manoperă trebuie efectuată cel puțin o dată pe zi
  • apa de gură cu acid hialuronic este un supliment folositor, deoarece ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și inhibă creșterea bacteriană. Este recomandată a fi folosită după curățarea dinților și spațiilor dintre dinți

Dacă depozite de bacterii vor rămâne pe dinți, acestea se vor mineraliza și se vor transforma în depozite dure (tartru) ce nu mai pot fi îndepărtate doar prin curățarea de acasă. Medicul dentist sau parodontolog va identifica aceste depozite în cadrul ședințelor de control și igienizare, îndepărtându-le. După ce sunt îndepărtate aceste depozite dure, dinții vor fi finisați cu ajutorul airflow-ului și a periajului pentru a rămâne suprafețe netede.

Care sunt consecințele parodontitei?

Dacă progresul parodontitei nu este oprit, structurile de suport ale dintelui vor fi afectate, inclusiv osul care susține dinții. Dinții încep să se miște și vor cădea singuri sau va fi necesară extracția lor. Alte complicații sunt reprezentate de abcese dureroase, migrarea dinților ce poate cauza interferențe la masticație și retracții gingivale ce vor determina apariția de ”dinți lungi”, rădăcini expuse, sensibilitate dentară etc.

Parodontita este cauza principală a pierderii dinților

Acum știm că parodontita netratată poate avea efecte asupra sănătății generale; de exemplu, reprezintă un factor de risc pentru sarcină (pre-eclampsie, naștere prematură și greutate scăzută la naștere) și deasemenea știm că parodontita crește riscul pentru apariția bolilor cardiovasculare și a diabetului.

Care sunt factorii de risc pentru parodontita?

Factorii foarte bine cunoscuți includ: stresul, boli sistemice precum diabetul și cel mai important fumatul.

Fumătorii și parodontoza:

  •  fumătorii au o șansă mai mare să dezvolte parodontită decât nefumătorii;
  • tratamentele parodontale (precum grefe gingivale/osoase) au un succes redus la fumători, datorită vindecării încetinite;
  • parodontita progresează mult mai repede, cu pierderi osoase mai mari la fumători;
  • în cazurile de parodontite care nu răspund la tratament, 90% sunt fumători.

Cum se tratează parodontoza?

Cu o evaluare și cu un tratament atent, este posibilă oprirea completă a progresului parodontitei. Cheia succesului este eliminarea plăcii bacteriene care declanșează procesul bolii și stabilirea unor obiceiuri excelente de igienă orală.

Etapele de tratament pot include igienizări supragingivale, evaluări parodontale, terapie parodontală nechirurgicală, dezinfecția cu laser a pungilor parodontale, identificarea bacteriilor asociate parodontitei, terapie antibiotică, reevaluări parodontale, terapie parodontală chirurgicală, terapia parodontală de suport.

Ședințele de terapie parodontală de suport (mentenanță, igienizări) sunt vitale pentru a ne asigura că boala nu recidivează, provocând distrugerea în continuare a gingiilor și a osului alveolar. Dacă există semne că parodontita este din nou activă, medicul dentist va putea identifica locurile noi de inflamație și să le trateze într-un stadiu incipient. Veți primi sfaturi despre noile tehnici și modalitățile de igienă orală pentru a combate inflamația gingivală.

Tratamentul parodontal de succes necesită o cooperare deplină în ceea ce privește practicile zilnice de igienă orală și participarea la ședințele de mentenanță și igienizare.

Prin urmare, parodontoza NU este o boală fără speranță, defapt este posibil să menținem o gură sănătoasă pentru mulți ani, fără a fi nevoie de terapii sofisticate și costisitoare, ci mai degrabă de un diagnostic precoce și un angajament de zi cu zi pentru a menține o igienă foarte bună și un stil de viață sănătos.

Eat good and healthy, brush your teeth, do exercise, be happy, love, enjoy life, repeat!

Pentru soluții de tratament și prevenție îți recomandăm: