fbpx
dintii copiilor gingia

Dinții copiilor

Zâmbetele celor mici

Tot ce trebuie să știi despre dinții copiilor

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Micuțul tău crește repede și o dată cu creșterea lui cresc și dinții temporari (sau dinții de lapte). Pot să erupă fără să îți dai seama sau cel mic poate să aibă dureri și o ușoară febră. Important este să le dai aceeași atenție ca și dinților definitivi. Află în continuare de ce sunt importanți dinții copiilor și fii pregătit să îngrijești și dinții celui mic încă de la apariția lor.

De ce sunt importanți dinții de lapte?

De ce contează dinții copiilor? Chiar dacă vor cădea într-o zi din gură, ei au multe roluri importante în gură micuțului. Sunt necesari pentru a mânca, a vorbi și a zâmbi. Dinții bebelușilor ajută la păstrarea spațiului osos pentru dinții definitivi. Copilul tău își va pierde primul dinte de bebeluș în jurul vârstei de 6 ani, când dinții definitivi încep să apară în gură. Dacă va pierde un dinte temporar prea devreme, trebuie să discuți cu medicul stomatolog pedodont despre opțiunile pentru a păstra spațiul, pentru ca dintele definitiv să iasă normal.

Când apar primii dinți?

Primii dinți ai bebelușilor vor apărea în jurul vârstei de 6 luni. Uneori mai devreme, alteori mai târziu, nu este neapărat un motiv de îngrijorare, la fiecare bebeluș este altfel. Dinții ce vor ieși primii, de obicei, sunt cei de jos din față. Ultimii ce vor apărea sunt în jurul vârstei de 3 ani, în spatele gurii în partea de sus. La aceasta vârstă, copilul vostru va avea 10 dinți sus și 10 dinți jos.

Cum am grijă de dinții copilului?

Sănătatea copilului tău este foarte importantă pentru o dezvoltare armonioasă, iar dinții temporari sunt o parte foarte însemnată care de multe ori este neglijată. Există multe lucruri pe care le poți face pentru a ajuta la păstrarea sănătății dinților copilului tău și astfel îi vei asigura baza unui zâmbet frumos, sănătos și a unei alimentații corecte prin faptul că poate mesteca normal. 

Mai jos este o listă de modalități de a menține gura copilului tău sănătoasă.

  • Se periază de 2 ori pe zi (dimineața și seara) cu pastă de dinți cu fluor pentru a preveni cariile. Pentru nou-născuți, șterge gingiile cu o compresă sterilă umedă încă de când se naște
  • Pentru copiii mai mici de 3 ani, folosește o cantitate de pastă de dinți de dimensiunea unui bob de orez. Pentru copiii cu vârsta de 3 ani și mai mult, folosește o cantitate de pastă de dinți de dimensiunea unui bob de mazăre
  • Ajută copilul să se spele pe dinți timp de minim 2 minute
  • Folosirea aței în fiecare zi ajută la oprirea formării cariilor între dinți. La fel ca în cazul periajului, ajută copilul să se curețe între dinți, până când o poate face singur
  • Mergi periodic cu copilul la medicul stomatolog pedodont pentru control. Recomandarea este de a merge la dentist cu copilul la 2-3 ani, pentru ca cel mic să se obișnuiască cu atmosfera, cu medicul. 
  • Fii atentă la ce mănâncă copilul și la ce bea, pentru că și dinții vor avea de suferit. Unele băuturi, inclusiv sucul de fructe și băuturile acidulate pot fi bogate în zahăr (ex. Teddy). 
  • Întreabă medicul dentist despre sigilări. Sigilarea este o manoperă de etanșare a șanțurilor și a fosetelor din dinți (adică micile denivelări de la suprafața dinților). Acestea pot fi realizate din materiale colorate și sunt foarte importante pentru că protejează dintele de carii. 
  • Întreabă medicul stomatolog pedodont despre tratamentul cu fluor. Fluorura se găsește în pastele de dinți și ajută la protejarea dinților de carii.

E normal să apară spații între dinții de lapte?

Da, este normal! La scurt timp după vârsta de 4 ani, maxilarul și oasele faciale ale copilului încep să crească, creând spații între dinții temporari. Acesta este un proces de creștere perfect natural, care oferă spațiul necesar pentru apariția dinților permanenți mai mari. Între 6 și 12 ani, în gura celui mic vor fi și dinți temporari și dinți definitivi.

Medicul specialist pentru dinții copiilor se numește medic pedodont. Acesta este cel mai în măsură să îți spună ce ai de făcut acasă, ce alimente sunt bune sau nu pentru dinții lui și când trebuie să vină pentru controale după ce ai rezolvat problemele deja existente. Dinții temporari sunt la fel de importanți ca cei definitivi, iar prevenția afecțiunilor dentare începe înainte să apară dinții.

Așa că, ai grijă de dinții de lapte ai bebelușului tău, curăță foarte bine dinții și gura lui și ai grijă ce îi dai să mănânce lui și ție. Dacă dinții temporari sunt sănătoși și curați ei vor reprezenta fundația pentru ca dinții definitivi să fie și ei sănătoși și frumoși.

Surse:

https://www.mouthhealthy.org/en/babies-and-kids/childrens-dental-health

https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-your-childs-teeth#2

Apropo de ce poți face pentru gura și corpul tău, ai mai jos și alte sugestii: