gingia abcesul dentar la copii

Abcesul dentar la copii

Ce este abcesul dentar? De ce apare? Este urgent sa va prezentati la medic daca copilul are un abces? Cum recunoasteti un abces si care sunt semnele aparitiei acestuia? Care este tratamentul?

by Dr. Eliza Stan

Daca copilul tau are dureri dentare severe, cauza ar putea fi prezenta unui abces dentar. Iata care sunt lucrurile cele mai importante pe care orice parinte ar trebui sa le stie despre aceasta problema si de ce ar trebui sa va adresati cat mai repede medicului stomatolog pediatru.

Ce este abcesul dentar?

Abcesul dentar este o punga de puroi. Exista mai multe tipuri de abcese dentare dar cel mai des intalnit la copii este abcesul periapical. Acesta se formeaza la nivelul gingiei, in dreptul apexului (varfului) unei radacini dentare.

Care sunt cauzele aparitiei abcesului dentar la copii?

Abcesul periapical este cauzat de prezenta infectiei bacteriene de la nivelul pulpei dentare. Orice dinte este format din 3 straturi: stratul exterior, dur, care se numeste smalt, un strat de mijloc, poros, denumit dentina si un strat moale in interior, denumit pulpa. Popular, pulpa dentara se mai numeste si “camera nervului”. Cand infectia bacteriana ajunge la pulpa si apoi la varful radacinii, atunci apare abcesul dentar.

Cum ajunge pulpa dentara sa fie infectata? Aceste infectii apar adesea ca urmare a cariilor lasate netratate. In cazul dintilor de lapte, o carie superficiala poate evolua in adancime, pana in “camera nervului”, in numai 2 luni de la aparitia ei. Cand bacteriile invadeaza pulpa dentara, rezultatul consta in aparitia inflamatiei sau a necrozei pulpare (nervul moare). La scurt timp dupa aceasta faza apare abcesul dentar.

Cateodata, motivul aparitiei abcesului poate fi un traumatism dentar. De exemplu, daca dintele este fisurat, exista posibilitatea ca bacteriile sa patrunda in pulpa dentara prin acea fisura. De asemenea, cand un dinte isi modifica pozitia ca urmare a unei lovituri, atat vasele de sange cat si nervii din interiorul dintelui pot fi afectati, ducand  apoi la infectie bacteriana.

Abcesul dentar la copii este o urgenta?

DA. Este foarte important ca atunci cand observati aparitia unui abces sa va adresati cat de curand unui medic specialist. Lasat netratat, un abces poate afecta mugurii dintilor definitivi, aflati dedesubtul dintilor de lapte. Acesta este motivul pentru care multi dintre parintii copiilor care vin in cabinetul de stomatologie, sufera de numeroase probleme dentare.

In situatii rar intalnite, infectia bacteriana se poate raspandi si in alte parti ale corpului. De aceea, pentru a preveni o astfel de situatie, este bine sa contactati medicul curant al copilului.

Cum recunoașteți abcesul dentar?

Simptomele care apar in cazul unui abces dentar periapical pot varia in functie de gradul de raspandire al infectiei bacteriene.Printre cele mai raspandite semne sunt:

  • Durere acuta in dreptul dintelui afectat (cu posibilitatea extinderii senzatiti dureroase si la nivelul dintilor vecini, a urechilor sau a capului)
  • Sensibilitate la atingere cu alimente sau bauturi reci/calde
  • Durere la presiune (in timpul meselor)
  • Mobilitatea dintelui afectat
  • Culoarea dintelui se modifica, devine gri/negru
  • Inflamatia gingiei in jurul dintelui afectat
  • Obrazul se poate “umfla”
  • Nodulii limfatici de la nivelul gatului inflamati
  • Febra

Care este tratamentul abcesului dentar la copii?

De cele mai multe ori, pentru a localiza exact dintele infectat, medicul stomatolog va efectua o radiografie locala. Depinde de gradul de infectare bacteriana daca dintele va fi tratat sau extras. In medie, un dinte cu abces necesita 2-3 sedinte pentru finalizarea tratamentului.

Daca dintele de lapte necesita extractie inainte ca dintele definitiv care il urmeaza sa fie complet format si pregatit de eruptie, atunci in locul ramas liber se va aplica un mentinator de spatiu. Astfel, dintii vecini spatiului nu vor mai migra, pastrandu-se loc pentru eruptia in pozitie corecta a dintelui definitiv.

Cum putem preveni aparitia abcesului dentar?

Intrucat abcesul apare adesea ca urmare a unei carii netratate, este bine ca parintii sa mearga cu cei mici la medicul pedodont imediat cum observa aparitia unei coloratii alb-opaca/galbuie care nu poate fi indepartata la un simplu periaj dentar.

Desigur, o preventie corecta incepe de fapt inainte de aparitia primelor semne de carie. Asadar, periajul zilnic de 2 ori pe zi, utilizarea pastei de dinti cu fluor specifica varstei si o alimentatie echilibrata (cu cat mai putini carbohidrati), sunt armele cele mai eficiente impotriva cariei dentare, respectiv a abcesului.

Iti recomand sa citesti si urmatoarele articole: