Cum să convingi copilul să meargă la stomatolog
Printre cele mai comune frici se află frica de dentist sau dentofobia, asociată adesea cu frica de ace, sau așa numita tripanofobie. Se pare că un procent foarte mare de aprox. 75% din populația lumii suferă de o astfel de fobie.
by Dr. Eliza Stan
Care sunt cauzele fricii de dentist la copii, ce putem face noi ca părinți pentru a-i ajuta pe cei mici să-și depășească frica și ce metode de tratament sunt recomandate în cabinetul medicului stomatolog pentru un copil anxios?
De ce apare frica de dentist la copii?
Ca majoritatea fricilor, se pare că și aceasta își are originea de cele mai multe ori în perioada copilăriei, adesea ca urmare a unei experiențe traumatizante în cabinetul de stomatologie sau chiar în cabinetul unui alt medic de o specializare diferită.
O altă cauză importantă poate fi experiența durerii. Este suficient ca pacientul mic să simtă durere în cadrul unei singure manopere, pentru ca apoi să creadă că și următoarele tratamente vor presupune durere.
De asemenea, instrumentarul medicului poate fi “înfricoșător” pentru cei mici. Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza sunetului produs de instrumentele de frezat, dar și din cauza unor asocieri învechite ale acestor instrumente cu “albinuța” sau “bondarul” (de ce m-ar liniști pe mine, copil fiind, ideea că o albinuță va intra în gura mea?).
In pedodonție există o tehnică specială de “curățare” a cariei denumita ”ART” sau ”atraumatic restorative therapy”, tehnică ce presupune îndepărtarea țesutului afectat fără a utiliza freza dentară!
Ce pot face eu ca părinte?
Vizita la medicul dentist, de preferabil medic specialist pedodont, încă de la o vârsta fragedă este un factor esențial în a-i ajuta pe cei mici să scape de frica de medicul stomatolog.
Cea mai potrivită vârstă pentru prima vizita este de 1 an! La aceasta vârstă copilul are deja erupți primii dințisori. Pe lângă faptul că medicul poate deja observa dacă există defecte de mineralizare sau defecte de structură, cei mici se obișnuiesc cu ideea cabinetului de stomatologie. Acum ar trebui sa aibă loc „ședința de împrietenire”, ședința în care cei mici cunosc personalul medical, cunosc instrumentarul cu ajutorul medicului pedodont, se acomodează cu atmosfera cabinetului.
Frica de necunoscut este, ca și în cazul adulților, cea care determină anxietatea în cabinetul de stomatologie. De aceea este bine să nu mințim copilul, să-i explicăm prin mijloace adaptate vârstei că urmează să meargă la medicul stomatolog și eventual să-i povestim la ce ar trebui să se aștepte. De exemplu îi putem povesti despre oglindă, despre periuța electrică a medicului, despre aspiratorul dentar care seamănă cu trompa unui elefant.
Este interzis complet să folosim cuvinte precum: durere, ace, injecție. De exemplu în loc de „Nu te va durea deloc” să-i spunem „Va fi bine, nu vei simți nimic care să nu-ți placă”. Dar atenție, nu-i spuneți copilului că „nu-ți face nimic”, pentru că astfel încălcați regula conform căreia nu trebuie să mințim copilul și astfel își pierde încrederea în ceea ce spunem.
Ce metode de tratament există pentru copiii cu anxietate?
Pentru că din păcate sunt situații în care copilul nu cooperează deloc, indiferent de încercările părinților sau ale medicilor (din cauza vârstei de cele mai multe ori) sau în cazul în care acesta vine la medicul pedodont pentru prima oară direct în urgență (durere acută), se poate recurge la diferite forme de sedare.
Cea mai des întâlnită sedare este inhalosedarea, urmată de sedarea profundă și anestezia generală în cazul copiilor cu probleme dentare grave sau diverse afecțiuni generale ce nu permit tratamentul în mai multe ședințe.
Așadar, nu întârzia să duci copilul la medicul dentist, este foarte important să ne împrietenim din timp și să putem preveni multe afecțiuni ce pot pune dinții copiilor în pericol. Dacă sunt dureri, frici, prima oară trebuie ca noi, ca părinți să trecem peste ele și ușor, cu blândețe, să conducem micul pacient către medicul pedodont (medicul specialist pentru dinții copiilor) și împreună să luăm decizii care îl vor conduce pe cel mic pe un drum cu o dantură frumoasă și sănătoasă!
Spor la periaj și la cât mai puține carii!
Îți recomand să citești și următoarele articole: