Cu toții avem nevoie de trucuri pentru a crește un copil sănătos și fericit
Un copil sănătos este un copil fericit, mai creativ și mai încrezător în forțele proprii!
by dr. Andreea Bina de la Aducem zâmbete
Cum să conving copilul să se spele pe dinți? Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc de la părinții micilor pacienți. Într-adevăr poate fi provocator și de multe ori necesită multă răbdare și inventivitate din partea părinților, chiar și mici trucuri pentru efectuarea unui periaj distractiv, iar rezultatul merită tot efortul depus.
De când trebuie să curățăm gura bebelușului nostru?
Igiena orală a copilului nostru ar trebui efectuată încă dinaintea apariției primilor dințișori. Astfel, bebelușul se va obișnui cu acest obicei, iar tranziția către periaj se va face mult mai ușor.
Recomand ca igienizarea gingiilor bebelușului să fie efectuată de două ori pe zi, dimineața și seara, după prima și ultima masă a acestuia, cu o compresă sterilă umezită în apă sau ser fiziologic sau cu degetarul.
Odată cu apariția primilor dințișori vom face trecerea către o periuță de dinți cu peri moi, adecvată vârstei copilului.
Igiena orală este esențială încă din prima parte a vieții copilului nostru pentru a preveni eventualele afecțiuni ale dinților de lapte. Dacă ai nevoie de mai multe informații despre afecțiunile dinților de lapte și caracteristicile igienei orale a bebelușului te invit să urmărești și pagina de facebook Aducem zâmbete.
Copilul tău are între 1 și 3 ani și nu știi cum să-l mai convingi să se spele pe dinți?
Îți sugerez una dintre cele mai simple metode! Lasă-l să te vadă atunci când te speli pe dinți și arată-i cât de distractiv este periajul pentru tine. Părintele este super-eroul copilului, mai ales în primii lui ani de viață, văzând că ție îți place cu siguranță își va dori să încerce și el.
Acum că primul pas este făcut, tot ce îți mai rămâne este să îți pui creativitatea la bătaie pentru a face periajul cât mai distractiv pentru tine și copilul tău.
Copilul tău are mai mult de 3 ani este foarte curios și vrea să își perieze singur dinții?
Folosește această curiozitate în favoarea unui periaj distractiv și corect! Îi poți propune copilului să aibă grijă de dinții unei jucării preferate, sau din când în când îl poți lăsa să îți perieze ție dinții, urmând ca tu să îi periezi pe ai lui.
Prin aceste metode copilul va deveni mai responsabil și va învăța treptat mișcările corecte de periaj.
De ce trebuie să ajutăm copiii să se spele pe dinți?
Pentru că motricitatea fină a preșcolarilor nu este suficient dezvoltată încât aceștia să poată realiza un periaj corect și complet.
Pe lângă acest aspect, copiii măsoară altfel timpul, acesta se poate dilata sau contracta după bunul plac al copiilor: 2 minute de joacă cu siguranță vor fi diferite de 2 minute de periaj, sigur timpul nu va fi în favoarea periajului.
Pentru un zâmbet frumos și sănătos, recomand părinților să efectueze periajul până în jurul vârstei de 7 ani sau până când copilul învață să își lege singur șireturile.
Nu risc să știrbesc din independența copilului dacă îi efectuez eu periajul până la 7-8 ani?
De multe ori am observat această dilemă în rândul părinților atunci când le comunic sugestia de mai sus. Aici, depinde mult de relația părinte-copil, dar dacă trecerea de la periajul realizat de părinte la periajul individual al copilului se va face treptat se poate evita acest lucru.
Încă de la câțiva anișori îl poți implica pe cel mic în procesul periajului sugerându-i să își aleagă singur periuța de dinți și aroma preferată la pasta de dinți.
Pe măsură ce învață mișcările de periaj îl poți lăsa să își efectueze singur periajul de dimineață, bineînțeles sub supravegherea ta, urmând ca tu să efectuezi riguros periajul de seară. Mare atenție, este esențial să realizezi tu periajul de seară pentru că acesta este mai important – bacteriile din cavitatea orală se înmulțesc mai mult în timpul nopții.
Cum să facem un periaj distractiv pentru copiii noștri?
Dacă vorbim de un copil mic, puteți crea povești ad-hoc cu dințișorii în timpul periajului, sau puteți alege o melodie preferată pe care să o ascultați în timpul periajului. Și variantele de joculețe sau concursuri sunt printre favoritele copiilor, astfel puteți organiza un concurs al celui mai frumos zâmbet din casă sau al celor mai strălucitori dințișori.
Cum convingem copilul să se spele pe dinți?
Dacă vorbim despre un copil mic, ajută poveștile în care personajul principal se spală pe dinți pentru a fi mai puternic și vă puteți uita împreuna la Povestea lui Dințișor – un clip animat care cu siguranță îl va face pe cel mic să conștientizeze importanța periajului.
Dacă vorbim de copii aflați la pubertate sau adolescență – gândește-te care este aria lui de interes și încearcă să îi arăți avantajele unei bune igiene orale. De exemplu, dacă te speli pe dinți vei avea dinții cu câteva nuanțe mai albi, și îți vei menține o respirație proaspătă.
Dacă vrei să afli mai multe metode prin care îți poți convinge copilul să se spele pe dinți sau pentru un periaj distractiv, colegii de la Aducem Zâmbete au creat o serie de ateliere în care împărtășesc din experiența lor cu cei mici în ceea ce privește prevenția în medicina dentară.
Copilul în primii ani de viață este ca un burete ce poate absorbi foarte multe informații, dar mai ales va împrumuta multe din gesturile și comportamentele părinților așadar cel mai bun exemplu ești tu. Psihologii spun că un copil va face 7% din ceea ce îi spunem să facă și 93% din ceea ce vede la noi. Prin urmare, înainte să te întrebi de ce copilul nu vrea să se spele pe dinți, gândește-te puțin dacă tu faci asta cu plăcere.
Îți recomand să citești și următoarele articole:
Surse:
- Healthy smiles guideline – American Association of Pediatric Dentistry
- Caracteristicile motricității pe diferite etape de vârstă – prof. Faur Mihaela