gingia pierderea dintilor temporari

Pierderea dinților temporari

Tot ce trebuie să știi despre pierderea dinților de lapte

Orice început este providențial. Dinții temporari („de lapte”) sunt foarte importanți. O bază solidă, sănătoasă a dinților temporari va prelungi și viața dinților definitivi.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Dinții temporari pot fi mici, dar sunt importanți. Aceștia acționează ca niște substituenți pentru dinții definitivi. Mai mult ei au un rol foarte important în dezvoltarea oaselor feței, a obiceiurilor de masticație și așează fundația pentru o erupție corectă a dinților definitivi. Fără un set sănătos de dinți temporari, copilul tău va avea probleme cu mestecarea și vorbirea clară. De aceea, îngrijirea dinților bebelușilor și păstrarea lor în stare bună este atât de importantă.

Ce trebuie să mai știi despre erupția dinților temporari:

  • O regulă generală este că, pentru fiecare 6 luni de viață, aproximativ 4 dinți vor erupe
  • În general, dinții erup mai repede la fete decât la băieți
  • Dinții inferiori, de obicei, erup înaintea dinților de sus
  • Dinții din ambele maxilare, de obicei, erup în perechi – unul în dreapta și unul în stânga
  • Dinții primari sunt mai mici și au o culoare mai albă decât dinții permanenți care vor urma
  • Până când un copil are vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, toți dinții primari ar fi trebuit să erupă

La scurt timp după vârsta de 4 ani, oasele maxilarului și ale feței încep să crească, creând spații între dinții primari. Acesta este un proces de creștere perfect normal care asigură spațiul necesar pentru ca dinții permanenți mai mari să apară. Între 6 și 12 ani, un amestec de dinți temporari și dinți permanenți se află în gură.

Pierderea dinților primari

De la vârsta de aproximativ șase ani (uneori și mai devreme), dinții copilului încep să se miște și cad pentru a face loc dinților definitiv. Fetele pierd, în general, dinții mai devreme decât băieții. Primul dinte care va cădea este de obicei situat în partea din față a maxilarului inferior (cum apar așa și cad).

Pierderea dinților copilului poate fi neliniștitoare și dureroasă pentru copiii mici.

Sugestiile pentru părinți includ:

  • Asigură copilul că pierderea dinților temporari este un proces natural și noii dinți definitivi vor veni în locul lor
  • Folosește comprese reci sau jucării de dentiție pentru a ajuta la ameliorarea durerilor dintelui. Adresează-te medicului pedodont pentru recomandări privind medicația adecvată pentru copilul tău
  • Este normal ca gingiile să sângereze puțin, deși unii copii nu prezintă niciun simptom
  • Folosește „zâna măseluță”. Această mitologie a durat mult timp dintr-un motiv întemeiat. Dacă ideea de a obține o recompensă în schimbul unui dinte face mai ușoară ideea pierderii dinților pentru copilul tău, atunci mergi mai departe și folosește-o.

Erupția dinților permanenți

Dinții permanenți sunt cunoscuți și ca dinți adulți sau dinți secundari. Dinții permanenți încep să se mineralizeze în maxilare la naștere. Până la aproximativ 21 de ani, persoana obișnuită are 32 de dinți permanenți. În unele cazuri, al treilea molar – numit în mod obișnuit, molarul de minte – nu se dezvoltă sau nu erupe. În consecință, un set de 28 de dinți permanenți sunt considerați normali.

La aproximativ vârsta de șase ani, primii molari permanenți ies. Aceștia sunt în număr de patru, câte doi dinți pe arcadă stanga-dreapta, și apar în spatele dinților temporari existenți ai copilului. Alți dinți permanenți, cum ar fi incisivii, caninii și premolarii, ies după ce dinții temporari cad sau în unele cazuri sunt extrași.

La fel ca și dinții primari, erupția dinților permanenți diferă de la un copil la altul. În general, ordinea erupției și cronologia pentru fiecare tip de dinte permanent este:

Primii molariîntre 6 și 7 ani
Incisivii centrali între 6 și 8 ani
Incisivii lateraliîntre 7 și 8 ani
Caniniiîntre 9 și 13 ani
Premolariiîntre 9 și 13 ani
Al doilea molarîntre 11 si 13 ani
Molarii de minteîncepând cu 17 ani

Gingii sănătoase

Cariile sunt principala problemă pe care o au copiii la dinții. Dar și copiii pot avea gingivită, la fel ca și adulții. Se întâmplă atunci când periajul nu este făcut corect sau când rămân resturi de mâncare între dinte și gingie. Dacă gingiile copilului tău sângerează, nu înceta să îl periezi, însă fă programare la medicul pedodont pentru un control.

Dacă gingiile sunt întotdeauna umflate, dureroase sau sângerând, ar trebui făcută o programare la medicul pedodont pentru a afla care este cauza și ce tratament este necesar.

Câteva sfaturi utile

  • Supraveghează copilul în timpul periajului (OMS recomandă supravegherea până când copilul se poate lega singur la șireturi)
  • Protejează dinții copiilor. Copii vor băga în gură orice, nu îi lasa la îndemână diverse obiecte care pot sparge dinții (șurubelnițe, ciocane, obiecte ascuțite, etc.)
  • Copiii cad foarte mult când învață să meargă. Dinții se pot sparge, fractura, ciobi sau poate chiar vor ieși din gură. Asigură-te că știi care sunt pașii necesari pentru când se întâmplă acest lucru
  • Mergi cu copilul tău la medicul pedodont de cel puțin 2 ori pe an încă din primul an de viață

Ai grijă de dinții juniorului tău! Un început bun printr-o alimentație și igienă orală corectă va reprezenta fundația de care are nevoie pentru a-și păstra dinții până la adânci bătrâneți.

Surse:

  • https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/teeth-development-in-children
  • https://www.webmd.com/oral-health/guide/teeth-birth-adulthood
  • http://www.cda-adc.ca/en/oral_health/cfyt/dental_care_children/development.asp

Îți recomand să citești și următoarele articole: