gingia tratarea gingivitei

Tratarea gingivitei

Obiceiurile de acasă sunt un tratament?

Dacă diagnosticul este pus devreme și tratamentul este prompt și corect, gingivita va fi tratată cu success, iar gingiile se vor vindeca.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Gingivita reprezintă inflamația, infecția gingiilor. Apare, de cele mai multe ori, datorită acumulării bacteriilor pe suprafața dinților. Netratată poate progresa până la parodontită (paradontoză), o boală parodontală distructivă, ce duce la pierderea dinților. În momentul în care observi că persistă sângerarea gingivală, mergi la medicul stomatolog pentru o evaluare și pentru tratarea gingivitei. Chiar dacă tu nu observi nici un semn de afectare a gingiilor, este recomandat ca măcar de 2 ori pe an să vizitezi cabinetul dentar.

A ignora sângerarea gingiilor când te speli pe dinți, e ca și cum ai ignora că îți curge sânge din mâini când te speli pe mâini. Chiar dacă pare exagerat, află că suprafața gingiilor este egală cu suprafața mâinilor tale, deci de fapt este o comparație destul de exactă. Așa că primul lucru pe care să îl faci dacă te afli în această situație este să îți faci o programe la medicul dentist. Prevenția este cel mai bun tratament!

A ignora sângerarea gingiilor când te speli pe dinți, e ca și cum ai ignora că îți curge sânge din mâini când te speli pe mâini.

Cum se tratează de fapt gingivita?

Tratarea gingivitei se face la medicul stomatolog și constă în igienizarea supragingivală completă, însă uneori este necesar să se efectueze și terapie parodontală subgingivală, nechirurgicală. Astfel se vor îndepărta depozitele de tartru care sufocă dinții și gingiile. Împreună cu tratamentul LASER prin care se vaporizează gingia infectată și se biostimulează vindecarea, gingiile tale vor fi sănătoase în 2-3 săptămâni.

Însă asta nu este tot. Pentru ca tratarea gingivitei să aibă succes, trebuie respectate instrucțiunile și recomandările pentru acasă (metoda și frecvența periajului, folosirea de mijloace interdentare de curățare, ape de gură antimicrobiene, dietă, etc). Cauzele care au dus la acumularea de bacterii și tartru pe dinții tăi trebuie îndepărtate. Un tratament complet este reprezentat de instrucțiunile pentru periajul de acasă, dar și de ajutorul pe care ți-l oferă medicul prin susținerea activă a modificării comportamentelor care te-au îmbolnăvit.

Astfel trebuie să știi:

  • ce trebuie să mănânci
  • ce să nu mănânci
  • cu ce să te cureți pe dinți
  • cum să te cureți pe dinți
  • că schimbarea durează: răbdare, răbdare

Tratamentul profesional – biofilmul bacterian și tartrul sunt îndepărtate de pe dinte. Acest procedeu se numește igienizare și este efectuat cu ajutorul aparatului de detartraj, airflow-ului și prin periajul profesional cu paste de finisat profesionale. LASER-ul este de mare ajutor, vaporizează țesutul infectat și biostimulează vindecarea.

Tratamentul dentar complet –  pentru o sănătate gingivală bună trebuie să rezolvăm atât cariile, cât și plombele care sunt realizate defectuos și mențin o stare de inflamație gingivală. Deasemenea, unele coroane sau punți care nu sunt adaptate bine pe dinte pot face dificilă curățarea în anumite zone și astfel bacteriile să irite gingiile. Și ele trebuie înlocuite.

Modificarea obiceiurilor de acasă – la fel de importante sunt și  recomandările și instrucțiunile de curățare pentru acasă. Fără individualizarea tehnicii de periaj și de curățare interdentare, efortul din cabinet, atât al tău cât și al doctorului va fi în zadar într-un timp foarte scurt.

Complicații – tratamentul profesional, respectarea instrucțiunilor și recomandărilor vor împiedica în mod normal complicațiile. Fără tratament gingivita se poate răspândi și poate afecta țesuturile parodontale profunde (ligamente parodontale, osul alveolar, etc).

Complicațiile includ:

  • abcesul – infecția gingiei sau a osului
  • parodontita – reprezintă pierderea de os de jur împrejurul dinților și ulterior pierderea dinților
  • gingivită cronică, recurentă
  • gingivită ulcero-necrotică, denumită și ”gură de tranșee”, ce provoacă ulcerații la nivelul gingiilor
  • unele studii au găsit asocieri între gingivite, parodontite și boli cardiovasculare și diabet

Mentenanță – la finalul terapiei, pentru stabilizarea rezultatelor obținute este necesară participarea la programul de mentenanță și igienizare conform categoriei de risc pe care o calculează medicul. Încadrarea într-o clasă de risc de evoluție a bolilor parodontale este foarte importantă pentru a știi la ce perioadă trebuie să revii la cabinetul dentar pentru ședințe de igienizare și evaluare a sănătății gingiilor. Doar curățarea de acasă nu poate ține loc de igienizările profesionale pe care le face medicul.

Sfaturi generale pentru igiena dinților acasă:

  • în general periajul efectuat corect de 2 ori pe zi este suficient
  • folosirea corectă a unei periuțe electrice, care curăță bine este asociată cu un nivel bacterian mai scăzut decât atunci când folosim o periuță manuală
  • folosiți ața dentară, periuța interdentară, dușul bucal de cel puțin o  dată pe zi
  • apă de gură trebuie să fie blândă, fiind folosită doar după utilizarea periuței și a mijloacele interdentare de curățare

Toate aceste obiceiuri vor fi analizate și individualizate de către medicul dentist pentru a optimiza reducerea numărului bacteriilor ”rele” ce ne provoacă complicații.

Surse:   https://www.medicalnewstoday.com