gingia tratarea parodontitei

Tratarea parodontitei

Boala parodontală sau parodontoza

Mulți oameni se tem că este o boală fără speranță, care inevitabil duce la pierderea dinților. Din fericire, există speranță!

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Parodontita, denumită până nu demult parodontoză (sau paradontoză), afectează 7 din 10 persoane peste vârstă de 35 de ani la nivel global. Pierderea dinților este adesea rezultatul nefericit când nu este tratată parodontita, dar astăzi cu multitudinea de opțiuni diagnostice și terapeutice, pierderea dinților poate fi oprită sau cel puțin foarte mult încetinită și totul începe cu tratarea parodontitei sau a gingivitei.

De la gingivită la parodontită

Parodontita debutează cu inflamația gingiilor, adică cu gingivita. Nu este întotdeauna ușor de recunoscut, dar unele din primele din simptome este sângerarea gingiilor la periaj. Gingiile pot părea roșii și mărite de volum și se poate observa biofilmul bacterian (placa bacteriană), de obicei de culoare gălbuie, atașat de dinți.

De obicei în acest stadiu, gingivita, este ușor de tratat, dacă diagnosticul a fost pus devreme și dacă tratamentul este prompt și adecvat.

Tratamentul la medicul parodontolog constă în igienizarea supragingivală completă, iar uneori este necesar să fie efectuate și manopere de igienizare subgingivală. Deasemenea, ca tratamentul să aibe succes, trebuie respectate instrucțiunile și recomandările pentru acasă (metoda și frecvența periajului, folosirea de mijloace interdentare de curățare, ape de gură antimicrobiene, etc).

Netratată, gingivita, poate progresa spre parodontită. Toxinele eliberate de bacterii vor afecta gingia, osul din jurul dinților și ligamentele parodontale, ducând în final la pierderea dinților. Dar chiar și dacă suferi de parodontită, nu înseamnă că trebuie să pierzi dinți. Parodontita poate fi oprită din evoluție.

Evaluarea parodontală

În urma unei consultații amănunțite se vor vedea unde sunt zonele unde trebuie intervenit, care este diagnosticul pentru fiecare dinte în parte, care este prognosticul. Vei știi care sunt lucrurile pe care trebuie să le adaptezi în rutina ta zilnică de igienă orală și care este tratamentul parodontal inițial.

Terapia parodontală nechirurgicală

În urma evaluării parodontale toate zonele unde sunt prezente pungi parodontale vor fi igienizate subgingival. Este o manoperă care se realizează cu anestezie locală cu ajutorul instrumentarului de detartraj ultrasonic și cu instrumente manuale minim invazive. Cu ajutorul lor vom îndepărta tartrul și placa bacteriană subgingivală pentru a permite organismului să se vindece.

Folosirea LASER-ului de tip diodă completează metodele tradiționale de tratament al parodontitei prin efectul de reducere a numărul de bacterii și prin îndepărtarea țesutului gingival infectat.

Astfel avem posibilitatea să creștem succesul vindecării parodontale prin utilizarea terapiei LASER.

Avantaje:

  • efect bactericid puternic ce reduce eficient culturile bacteriene subgingival
  • slăbește legătura dintre tartru și dinte, ajutând astfel la îndepărtarea tartrului
  • vaporizează țesutul infectat
  • îmbunătățește adeziunea fibroblaștilor la rădăcină
  • ajută la reatașarea gingiei
  • favorizează formarea de os

Reevaluarea parodontală

La 3 luni de la terapia parodontală nechirurgicală vor fi evaluate rezultatele. Zonele unde încă persistă pungi parodontale, vor fi candidate pentru terapie parodontală chirurgicală. Vor fi reevaluate și eficacitatea igienei orale, factorii de risc generali (fumat, diabet, stres, etc), cât și factorii locali (defecte osoase, afectarea furcațiilor, etc).

Terapia parodontală de suport

Dacă la reevaluarea parodontală nu mai există pungi parodontale, va trebui să ne înrolăm în cadrul programului de terapie parodontală de suport. Asta înseamnă că în funcție de riscul individual de evoluție a parodontitei va trebui să efectuăm ședințe de igienizare și control la 3/4/6 luni.

Terapia parodontală chirurgicală

Dacă la reevaluarea parodontală mai există pungi parodontale ele vor fi rezolvate fie prin terapie regenerativă sau prin terapie rezectivă. Apoi succesul tratamentului va fi reevaluat și cel mai probabil vom ajunge în sfârșit la terapia parodontală de suport.

Pe lângă tot ce face medicul parodontolog pentru tine, cel mai important este ca igiena orală și obiceiurile tale să fie adecvate situației în care te aflii. Fără o curățare temeinică, la frecvența corectă și fără folosirea tuturor mijloacelor auxiliare de curățare fi sigur că parodontita va redeveni acută și procesul de pierdere osoasă va fi accelerat.

Când ne luptăm cu boala parodontală un gram de prevenție valorează un kilogram de sănătate.

Apropo de ce poți face pentru gura și corpul tău, ai mai jos și alte sugestii:

surse : https://www.colgate.com/en-us/oral-health/conditions/gum-disease/how-laser-periodontal-therapy-treats-gums-disease-0315

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28419559 https://www.colgate.com/en-us/oral-health/conditions/gum-disease/successful-treatments-for-advanced-periodontal-disease-1014