Ce pastile să iei în funcție de ce te doare
De cele mai multe ori nu sunt necesare, dar uneori trebuie să apelăm și la mici ajutoare medicamentoase.
by Dr. Alexandru Mihăilescu
Există o serie de medicamente diferite pe care medicul dentist le poate prescrie, în funcție de starea ta de sănătate orală. Unele medicamente sunt prescrise pentru a combate anumite afecțiuni orale, pentru a preveni sau a trata infecțiile sau pentru a controla durerea și a te scuti de anxietate.
Aici vei găsi o descriere a celor mai frecvent utilizate medicamente în îngrijirea dentară. Doza de medicamente și instrucțiunile privind modul de administrare a acestora diferă de la pacient la pacient, în funcție de medicamentele folosite, de vârsta, greutatea și alte caracteristici ale pacientului.
Chiar dacă medicul dentist iți va oferi informații despre orice medicamente pe care el sau ea le poate da, asigură-te că înțelegi pe deplin motivele pentru care ai luat un medicament și că informezi medicul dentist cu privire la orice condiții de sănătate pe care le ai.
Medicamente pentru a controla durerea și anxietatea
Anestezia locală, anestezia generală, oxidul de azot sau sedarea intravenoasă sunt frecvent utilizate în procedurile dentare pentru a ajuta la controlul durerii și anxietății. Alte medicamente antidurere includ medicamente antiinflamatoare cu prescripție sau non-prescripție, anestezice și analgezice topice.
Medicamente antiinflamatoare
Corticosteroizii sunt medicamente antiinflamatoare care sunt utilizate pentru a ușura disconfortul. Corticosteroizii sunt disponibili numai pe bază de prescripție medicală și sunt disponibili sub formă de paste.
Medicul dentist iți poate recomanda un medicament antiinflamator non-prescripție pentru a ușura durerea ușoară și / sau inflamarea cauzată de aparatele dentare, durerile de dinți și febră.
Analgezice locale
Analgezicele sunt utilizate în gură pentru a ameliora durerea sau iritarea cauzată de multe afecțiuni, inclusiv dureri de dinți și răni în sau în jurul gurii. De asemenea, unele dintre aceste medicamente sunt utilizate pentru ameliorarea durerii sau a iritațiilor cauzate de protezele dentare sau alte aparate dentare ortodontice.
Analgezicele sunt disponibile fie pe bază de prescripție medicală sau fără prescripție medicală și vin în mai multe forme de dozare, inclusiv spray de aerosol, pastă dentară, gel, pastile, unguente și soluții.
Medicamente pentru controlul plăcii bacteriene și gingivitei
Clorhexidina este un medicament antiseptic utilizat pentru a controla placa bacteriană. Medicamentul este disponibil sub formă de apă de gură sau gel. Acesta nu trebuie utilizat mai mult de 2 săptămâni sau, după caz, la prescripția medicului dentist.
Clorhexidina poate determina apariția de pete maronii pe dinți și a tartrului pe dinți. De asemenea, poate provoca colorarea protezelor sau a altor aparate din gură. În plus, trebuie să vizitezi medicul dentist cel puțin o dată la șase luni pentru a îți curăța dinții și pentru a examina gingiile. Asigură-te că spui medicului dentist dacă ai avut vreodată vreo reacție neobișnuită sau alergică la acest medicament.
Antiseptice
Medicul dentist poate recomanda folosirea unui produs antiseptic pentru clătirea gurii, pentru a reduce placa și gingivita și a ucide germenii care provoacă respirație urât mirositoare.
Gingii inflamate?
Nu sunt necesare antibiotice, nu se prescriu antibiotice fără a se efectua o consultație și de cele mai multe ori fără a însoți un tratament dentar, parodontal. Fără a îndepărta cauza (în cazul afectărilor parodontale – placă bacteriană, tartru), cu antibioticele poți trata, în cel mai bun caz, o parte din efecte.
Ce este necesar?
Să mergi la o consultație la medicul dentist, la medicul parodontolog. El este cel mai în măsură pentru ați recomanda tratamentele disponibile, care pot varia de la simple detartraje supragingivale la tratamente parodontale complexe.
Apropo de ce poți face pentru gura și corpul tău, ai mai jos și alte sugestii:
Controlul periodic
Medicul meu