Zahărul – drumul dulce către zâmbetul negru
Zahărul, este cel mai mare inamic al dinților, primul dintre acele alimente care pot dăuna dinților. Și nu este singur. Există speranță?
by Dr. Alexandru Mihăilescu
De când te știi ai carii sau recent au început să apară din ce în ce mai multe. Sunt mai mulți factori incriminați în această afecțiune, dintre care genetica, periajul dinților, alimentele. Dacă genetica nu o putem modifica, putem modifica alimentația și obiceiurile de igienă de acasă. A venit momentul să nu te mai minți cu replica „așa avem noi dinții în familie”. Fă un mic efort și vezi dacă nu cumva toți din familie au mai degrabă un comportament alimentar similar și zahărul și carbohidrații sunt baza și temelia și topping-ul. Dacă îți dorești să începi să vizitezi mai rar și mai ieftin stomatologul mai jos vei afla care sunt alimentele care ne ”strică” dinții și gingiile.
Ce mănâncă bacteriile care produc carii
Bacteriile care produc carii se hrănesc cu zahărul, apoi eliberează acizi, acizi ce distrug dintele. Astfel o dietă bogată în alimente ”goale” de calorii precum bomboane, dulciuri și gustări, reprezintă un motiv de îngrijorare datorită cantității și a tipului de zahăr pe care îl conțin, ele lipindu-se foarte bine de dinte. Băuturile carbogazoase sau alte băuturi îndulcite sunt deosebit de dăunătoare dinților pentru că sorbind din ele, vom cauza o baie de zaharuri constantă asupra dinților, ceea ce va duce, din nou, la apariția cariilor.
Sucuri carbogazoase, sucuri îndulcite, energizante, fresh-uri, ceai îndulcit, cafea îndulcită
Cele mai dăunătoare sunt aceste băuturi acide sau dulci datorită capacității acidului de a eroda smalțul dinților și a zahărului de a hrăni bacteriile care la rândul lor produc acizi. Daunele sunt ireversibile, iar cele mai dăunătoare băuturi după sucurile carbogazoase, sunt, surpriză, fresh-urile de lămâie, grapefruit și campionul: sucul de portocale.
Unele fresh-uri au anumite beneficii pentru organism așa că pentru ele vom discuta de schimbarea unor obiceiuri:
- 30 minute după ce au fost băute, nu peria dinții pentru a nu crește efectul acidului
- folosește paie pentru a bea conținutul, preferabil paie din oțel inoxidabil sau din hârtie, plasticul nu este un bun prieten al organismului
- băutura se bea în maxim 1 oră, pentru a nu menține un pH acid toată ziua
Acadele, bomboane mentolate, caramele, jeleuri
Adică bomboane dure sau/și lipicioase care evident dăunează dinților. Zahărul se lipește de dinți, bacteriile care produc carii consumă zahărul, produc acid și apoi apar cariile. Dacă sunt dure și sunt ronțăite pot crea fisuri și chiar fracturi la nivelul smalțului. Dacă sunt lipicioase vor rămâne un timp îndelungat pe dinți, la dispoziția bacteriilor. Dacă poftim la ceva dulce, mai bine luăm un pătrat de ciocolată (de preferat cu un conținut ridicat de cacao) care se mestecă rapid și se spală mai ușor.
Prăjituri, brioșe, torturi, pâine
Dacă în cazul prăjiturilor este clar că vor conține zahăr, în plus aluatul și pâinea conțin făină, deci carbohidrați. Dacă încă nu eviți pâinea pentru că este goală de calorii și plină de carbohidrați rafinați și aveai nevoie de încă un motiv, află că ne strică dinții. Bacteriile care produc carii transformă carbohidrații în zaharuri, pe care le transformă în acizi și apoi apar cariile. Simplu.
Biscuiți, chips-uri, covrigei, sărățele, covrigi, gogoși, plăcinte, merdenele
Am adunat aici atât gustările dintre mese cât și probabil cele mai mâncate produse dimineața. Toate conțin zaharuri și carbohidrați. Am înțeles de mai sus ce fac bacteriile cu carbohidrații, deci ingerăm de două ori zahăr. Dacă asta nu era suficient, se lipesc foarte bine de dinți și mai ales între dinți unde constituie o masa copioasă pentru bacterii pentru întreaga zi.
Fructe uscate, fructe confiate
Fructele uscate, chiar și cele fără adaos de zahăr, conțin o cantitate mare de zahăr. Aceste alimente, precum stafidele, sunt alegeri bune pentru o dietă sănătoasă, dar fiind lipicioase, se lipesc de dinți și pot dăuna dinților. De preferat ar fi să consumăm fructe proaspete.
Alimente nutritive, dar acide precum: roșii, citrice (portocale, lămâi, grapefruit, etc.)
Și alimentele nutritive, dar acide precum roșiile și citricele, pot avea efect de slăbire a smalțului prin atacul acid. Roșiile ca parte dintr-o masa complexa nu sunt atât de acide, dacă nu sunt combinate cu alte alimente de acest fel. E bine să bem multă apă după pentru a spăla acidul.
În afară de a ne oferi energie, alimentele pe care le mâncăm trebuie să ne aducă sănătate și fericire.
Așa că dacă uneori nu vom putea evita orice îți dăunează dinților și gingiilor îți recomand câteva principii de bază care îți vor păstra o gură sănătoasă:
- gura are nevoie de odihnă, așă că nu mânca mereu gustări. Lasă timp gurii pentru a se recupera și pentru a remineraliza dinții. 3-5 mese/gustări pe zi sunt suficiente pentru ca gura să se odihnească
- pentru a micșora efectele nocive a unor alimente și băuturi încearcă să le consumi ca parte a unei mese mai mari, decât singure
- periajul după mese este deasemenea o opțiune foarte bună. Trebuie însă să treacă 30 minute dacă au fost consumate alimente/băuturi acide
- consumă multă apă, după și între mese
- folosește paie când consumi băuturi acide
Surse:
https://nano-b.com/blogs/news/the-25-worst-food-and-drinks-for-your-teeth-and-gums
Apropo de ce poți face pentru gura și corpul tău, ai mai jos și alte sugestii: