gingia alimente care protejeaza

Alimente care protejează dinții

Ești ceea ce mănânci

Prima care are de suferit datorită unei diete nepotrivite, este bineînțeles sănătatea orală.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Te speli pe dinți foarte bine, folosești ață dentară, periuțe interdentare, mergi la medicul dentist de minim două ori pe an și totuși ai probleme cu dinții și gingiile. Te-ai gândit că sunt alimente care protejează dinții și alimente care dăunează? Ce am putea să mâncăm pentru a ajuta organismul? Am pregătit mai jos o listă cu unele dintre alimentele ”bune”.

Listă alimente care protejează dinții

Lactate, brânzeturi, iaurt simplu, tofu, legume cu frunze verzi, migdale

Pentru pasionații de brânzeturi avem acum și un alt motiv pentru a se bucura de acest aliment gustos. Se pare că mâncatul de brânzeturi duce la ridicarea pH-ului la nivelul gurii și astfel un risc mai redus de apariție a cariilor dentare. Mestecarea acestor alimente crește cantitatea de salivă din gură, saliva conținând anticorpi care se luptă cu bacteriile. Iaurtul simplu (fără zahăr sau fructe) conține probiotice care ajută gingiile, pentru că bacteriile ”bune” ocupă locul bacteriilor ”rele”. Alimentele bogate în calciu și proteine joacă un rol esențial în sănătatea dentară, prin protejarea și reconstituirea smalțului dinților. Nu exagera cu fructele, dacă mănânci 1kg pe zi vei ajunge în aceeași situație cu multe carii și gingii inflamate.

Kiwi, căpșune, grapefruit, struguri, coacăze

Pentru gingii sănătoase ne ajută foarte multe fructele și legumele bogate în vitamina C (mai ales cele care nu sunt acide). Vitamina C este un antioxidant puternic, responsabil de creșterea organismului, repararea țesutului conjunctiv, având astfel un rol important în sănătatea orală. Ajută la formarea de colagen, o proteină de bază de la nivelul gingiilor, oferind o protecția mai mare împotriva bacteriilor responsabile de boala parodontală.

Pepene galben, caise, dovleac, morcov, carne de vită, ficat

Bogate în vitamina A alimentele de mai sus pot face diferența pentru menținerea sănătății gingiilor și nu numai. Această vitamină este responsabilă pentru o rezistență crescută la infecții și pentru menținerea sănătății mucoaselor și a gingiilor. Alimentele mai crocante precum morcovii, vă vor ajuta atât prin aportul de vitamine cât și prin faptul că sunt crocante și vor îndepărta de pe dinți bacteriile și vor stimula producerea de saliva care ajută la combaterea bacteriilor.

Pește oceanic, macrou, sardine, pește gras

Peștele bogat în acizi grasi omega-3 nu este doar gustul ci este și foarte sănătos pentru dinții noștrii. Acești pești sunt bogați în vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciu (dinți mai puternici!) și fosfor care ajută la protejarea smalțului dinților. Acizii grași omega-3 sunt legați de protejarea gingiilor și un răspuns mai bun la tratamentul parodontitei.

Multă apă

Împreuna cu adăugarea mai multor legume cu frunze verzi, a produselor lactate și a legumelor fibroase în dieta trebuie acordată multă atenție la ceea ce bem! Deoarece nu are calorii sau zahăr, APA este întotdeauna cea mai bună alegere, mai ales în comparație cu sucurile sau cu băuturi alcoolice.

Este minunat să mănânci alimente gustoase, care știi că fac bine dinților și gingiilor. Totuși, nu uita ce ți-a recomandat medicul dentist. Chiar și după cele mai sănătoase alimente, este întotdeauna o ideea bună să îți cureți dinții. Periajul dentar și curățarea interdentară rămâne alegerea de top, dar dacă nu este o opțiune în acel moment măcar clătirea cu apă sau folosirea unei gume de mestecat fără zaharuri poate fi o soluție de moment.

Gingii sănătoase, zâmbete frumoase!

Surse: www.ada.org


Apropo de ce poți face pentru gura și corpul tău, ai mai jos și alte sugestii: