gingia sindromul de intestin iritabil

Sindromul de intestin iritabil

Ce legătură este între durerea de dinți frecventă și sindromul de intestin iritabil?

Cu atât de mult accent pe ceea ce mâncăm, este important să luăm în considerare și modul în care putem mesteca ceea ce mâncăm.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

În acest articol vei afla ce legătură este între lipsa dinților și apariția sindromului de intestin iritabil și alte afecțiuni gastrointestinale. Știai că sute de milioane de oameni suferă de probleme digestive? De la reflux gastric până la constipație și la sindromul intestinului iritabil. 

Cauzele frecvente ale problemelor digestive sunt faptul că nu mesteci bine alimentele și că mănânci prea repede. Gura noastră joacă un rol foarte important în procesul digestiv, deoarece este locul în care încep procesele digestive fizice și chimice. Aceasta înseamnă că starea dinților și a gingiilor poate avea un impact foarte important asupra sănătății tale digestive.

Legătura este bidirecțională, tulburările digestive îți pot afecta la rândul lor sănătatea orală. De exemplu, refluxul gastric poate provoca eroziunea dinților, sensibilitate dentară și poate duce în timp chiar la pierderea dinților sau la dureri insuportabile, iar cauzele sunt depistate cu greu și de obicei târziu.

Pentru a putea mesteca bine, fără să înghiți bucăți întregi, este necesar ca gura ta să fie sănătoasă. De exemplu, incisivii, adică dinții situați în partea din față a gurii, sunt folosiți pentru a tăia alimentele, fiind cei mai ascuțiți dinți și pentru a împinge mâncarea ca o lopată spre dinții din spate. Lângă incisivi se află caninii, care au rolul de a prinde și rupe mâncarea. Acești dinți au rădăcini lungi. Urmează apoi premolarii și molarii care ajută la mestecatul propriu-zis prin faptul că zdrobesc mâncarea.

Dinții și gingiile ne ajută să mâncăm cum trebuie, ceea ce conduce bineînțeles la o bună digestie. Dacă ai dinți strâmbi, dinți cu infecții sau infecții gingivale, parodontale, aceste probleme vor afecta abilitatea de a mesteca mâncarea. Bacteriile care se acumulează la nivelul dinților și gingiilor, sunt prezente și în salivă și pot călători prin tractul digestiv când înghițim mâncarea. O mare varietate de specii de bacterii pot ajunge în flora intestinală și pot da probleme intestinale, așa că cel mai bine este să previi toate aceste situații.

Doar dacă mesteci corect vei pune în funcțiune mușchii și, astfel, se va forma saliva care te ajută la descompunerea unor tipuri de carbohidrați (pe care nu îți recomand să îi consumi în general). Așadar, cum mesteci mâncarea este la fel de important ca ce mănânci. Deci, dacă îți lipsesc dinți, foarte probabil nu mănânci corect, nu te alimentezi cum trebuie, iar recent e posibil să ai dureri de burtă. Crezi că e o coincidență? 

Cum afectează boala parodontală sistemul gastrointestinal

Paradontoza sau parodontoza (actual și corect parodontita) este cea mai comună boală cronică care afectează oamenii. Este o afecțiune inflamatorie multifactorială care distruge structurile care înconjoară și oferă suport dintelui, ducând în fazele avansate la pierderea dinților, dacă tratamentul este efectuat târziu și nu este ținută apoi sub control. 

Cauzele parodontitei sunt similare sindromului de intestin iritabil și implică o interacțiune complexă între patogeni parodontali și răspunsul inflamator imun al gazdei, influențat de factori genetici și de mediu. Deși prezența microorganismelor este necesară, ea nu este suficientă pentru apariția parodontitei. 

Adică, bacterii care cauzează boală parodontală avem majoritatea dintre noi și tu și eu și rudele noastre, însă nu toți dezvoltăm boală parodontală. Dacă sunt prezenți factori genetici și înconjurători sau personali (de exemplu fumatul, diabetul sau tartru dentar și lipsa controalelor la medicul stomatolog), atunci ai toate șansele să faci parodontită. Din păcate, majoritatea dintre noi nu trăiesc o viață sănătoasă, iar asta face ca 7 din 10 persoane să sufere de afecțiuni parodontale.

Cum spuneam mai spus, pierderea dinților are un efect indirect asupra problemelor gastrointestinale, prin faptul că nu mai poți să mesteci, deci să mănânci cum trebuie. Însă avem și un efect direct care e posibil să influențeze și să favorizeze afecțiunile digestive (sindromul de intestin iritabil), prin inflamația sistemică pe care o provoacă parodontita. Astfel, citokinele pro-inflamatorii produse local, pot intra în circulația sistemică, să inducă un răspuns în fază acută în ficat și să contribuie la mai multe procese, precum un proces aterosclerotic.

De asemenea, cantități mari de bacterii orale sunt înghițite prin salivă în intestin și s-a observat că patogenii parodontali provoace modificări ale microbiotei intestinale, ducând la o permeabilitate intestinală crescută și endotoxemie, ceea ce va provoca inflamații sistemice. Nu a fost încă concret demonstrată această teorie, dar experimental, prin studii la șoareci, s-a observat modificarea compoziției bacteriene a microbiotei intestinale și modificarea funcției de barieră a celulelor epiteliale intestinale. 

Concluzia studiilor

Concluzia diverselor studii este, în primul rând, că trebuie verificate în continuare aceste mecanisme de interacțiune între boala parodontală și sindromul de intestin iritabil. Însă, sunt multe semne că există o interacțiune complexă patogenică între cele două, iar una dintre afecțiuni o poate influența pe cealaltă, să altereze compoziția florei microbiene și să crească răspunsul inflamator al celeilalte.

Recomandările mele pot fi rezumate astfel:

  • Dacă ai dureri persistente, este clar că ai ceva de rezolvat. Nu amâna niciodată durerile. Nici de stomac, nici de dinți. Mergi la medic și ascultă în primul rând ce schimbări de comportament, de mâncat, exerciții fizice ai de făcut. Cu pastile tratezi de multe ori doar efecte, nu și cauze.
  • Dacă nu te doare nimic, mergi la controale periodice, să verifici că totul este în regulă. Un set de analize și un doctor pasionat de prevenție te va ajuta să îți vezi și nepoții și strănepoții.
  • Dacă totul este perfect și ești cu controalele la zi și analizele sunt bune, ai grijă tot timpul de ceea ce mănânci și ține minte să faci mișcare zilnic.  

Și, nu în ultimul rând, militez și recomand prevenția ca tratament principal. Aș vrea să înțelegi că prevenția trebuie să existe și după tratamentul unei afecțiuni. Chiar dacă ai pierdut o parte sau toți dinții, ai refăcut tot și acum sunt perfecți, îți reamintesc că poți pierde tot ce ai reconstruit dacă nu ai grijă de tine. 

Alimentația, mișcarea și igienă orală sunt stâlpii sănătății tale orale și ai sănătății în general.

Surse: 

Is tooth loss associated with irritable bowel syndrome? Esmaillzadeh A, Keshteli AH, Saneei T, Saneei P, Savabi O, Adibi P

Can oral bacteria affect the microbiome of the gut? Ingar Olsen and Kazuhisa Yamazaki

Periodontal and inflammatory bowel diseases: Is there evidence of complex pathogenic interactions? Ronaldo Lira-Junior and Carlos Marcelo Figueredo

Apropo de ce poți face pentru gura și corpul tău, ai mai jos și alte sugestii: