fbpx
periuta gingia curcubeu brush

Cum se folosește periuța de dinți

Cum se folosește de fapt periuța de dinți

Nu e simplu, nu e nici imposibil, iar de obicei ce este simplu nu aduce beneficii în niciun domeniu.

Dacă vrei să ajungi mai rar pe la medicul tău dentist, ar fi o idee bună să înveți cum să te speli corect cu o periuță de dinți.

Spălarea dinților în mod adecvat este importantă pentru sănătatea orală și generală. Periajul corect ajută la prevenirea durerilor de dinți, a sângerării gingivale și a altor probleme de sănătate orală care pot afecta, de asemenea, sănătatea dumneavoastră generală. 

Periajul doar două minute, de două ori pe zi, vă îndepărtează placa bacteriană de pe dinți. Dacă este lăsată să se acumuleze, placa bacteriană poate provoca respirație urât mirositoare, dinții galbeni și, în cele din urmă, duce la carii și gingivite sau parodontite care compromit sănătatea gingiilor și a dinților. Cea mai bună modalitate de a îndepărta placa bacteriană este de a combina periajul eficient al dinților cu curățarea interdentară (ața dentară și periuțele interdentare) și clătirea.

Știu…e greu…durează mult, dar ce e mai important? Să rămâi cu dinții în gură sau să pregătești un pahar cu apă lângă pat unde să-ți lași proteza? Sună apocaliptic, dar pentru majoritatea o igienă orală precară duce la pierderea dinților.

O igienă orală nepotrivită, împreună cu o alimentație bogată în zaharuri și carbohidrați și absența vizitelor la dentist pentru ani de zile va duce la costuri foarte mari financiare, dar mai ales biologice.

Unde se formează blaca bacteriană?

Placa bacteriană se formează pe suprafața dinților și tinde să se acumuleze între dinți, deasupra și dedesubtul liniei gingivale, unde accesul cu o periuță de dinți este mai dificil. De fiecare dată când vă periați, gândiți-vă la acoperirea zonei de-a lungul liniei gingivale. Pentru a îndepărta placa dintre dinți, veți avea nevoie de un ajutor suplimentar, de la o periuță interdentară, de la duș bucal sau ață dentară.

Ce se întâmplă dacă mă doare gingia sau îmi sângerează la periaj?

Acest lucru sugerează că ați periat prea tare sau ă utilizați o periuță de dinți cu peri foarte duri sau că gingiile sunt neobișnuit de sensibile din cauza inflamației. Toată lumea ar trebui să se spele pe dinți ușor. Contrar credinței populare, perierea energică sau utilizarea unei perii cu peri rigizi nu va face o treabă mai bună. De fapt, vă poate deteriora smalțul și țesutul gingival, ceea ce poate duce la sângerări, retragerea gingiilor și sensibilitate dentară. Dacă sângerarea nu dispare cu o perie mai moale și cu o periere mai delicată, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră dentist.

Pot să-mi îmbunătățesc rutina orală?

O rutină simplă și completă este pilonul unei mari sănătăți orale. Se compune din trei pași simpli: periaj, curățare interdentară și clătire! A face din această rutină un obicei dimineața și seara vă va ajuta să vă mențineți gura sănătoasă și să preveniți multe probleme de sănătate orală.

P.S. Aici ai recomandări pentru periuțe de dinți din bambus pentru adulți și pentru copii.

Apropo de ce poți face pentru gura și corpul tău, ai mai jos și alte sugestii: