fbpx
aparatul ortodontic si periajul gingia

Periajul dentar și aparatul ortodontic

Cum te periezi când ai aparat dentar?

Igiena dentară este esențială pentru sănătatea orală, iar atunci când ai aparat ortodontic lucrurile devin și mai serioase.

by Dr. Camelia Elena Șolea

Dacă ai fost sau ești sub tratament ortodontic cu un aparat ortodontic fix, știi deja că spălatul pe dinți este ceva mai minuțios și de durată. Dacă urmează să porți aparat dentar trebuie să fii conștient că igiena zilnică este extrem de importantă în prevenirea cariilor și a problemelor parodontale.

Am realizat un video în care îți arăt cum anume se curăță toate componentele aparatului dentar fix și dinții de sub acesta, pentru a te asigura că atunci când termini tratamentul dinții tăi sunt drepți și sănătoși.

Enjoy!

Aparatul ortodontic este metoda de tratament la care apelăm pentru alinierea şi îndreptarea dinților. Un tratament ortodontic cu un aparat dentar fix nu are doar beneficii estetice, acesta îmbunătățește sănătatea danturii în ansamblu. În medie, un tratament cu aparat dentar durează între 1,5 și 2 ani, în funcție de complexitatea cazului fiecărui pacient.

Ca și principiu general de utilizare, aparatul ortodontic fix constă în brackeți de mici dimensiuni care se lipesc pe suprafața dinților, cu un adeziv special care nu afectează smalțul dintelui. Acești brackeți sunt uniți prin intermediul unor arcuri. Pentru molari, tratamentul clasic folosește inele metalice cimentate, dar medicul poate folosi și tuburi atașate similar cu brackeții, această tehnică reducând gradul de disconfort al pacientului și facilitează accesul în acele zone cu scopul igienizării.

Cum îl curățăm?

Pe lângă clasicul periaj dentar pe care l-am explicat în video-ul de mai sus trebuie să folosim şi metode auxiliare cu ajutorul cărora să igienizăm componentele aparatului şi spațiile dintre dinți. Astfel, periuța interdendară, ața dentară, periuța manuală şi duşul bucal ne sar în ajutor.

În video-ul de mai jos o să găsești explicații despre cum se utilizează toate acestea!

Mai jos ai și alte articole pe care ți le recomand: