fbpx
controlul periodic gingia

Controlul periodic

De ce să mă duc la medicul stomatolog dacă nu mă doare nimic?

Prevenția este și va rămâne întotdeauna cel mai bun  tratament. Cu cât depistarea și tratarea afecțiunii se realizează într-un stadiu incipient cu atât costurile biologice și financiare vor fi mai mici.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

De ce sunt importante controalele regulate? Există motive importante care susțin controalele și igienizările de cel puțin două ori pe an sau ideal să individualizăm aceste controale și igienizări în funcție de riscul de apariție al cariilor și a bolilor parodontale al fiecăruia dintre noi.

Medicul dentist va verifica dacă există problemele pe care tu nu le vezi sau simți. Va vedea dacă sunt semne timpurii că ai carii sau parodontită și poate trata probleme de sănătate orală găsite din timp, iar împreună să individualizați obiceiurile alimentare și de igienă orală de acasă.

Ce se întâmplă de obicei la controlul periodic 

Controlul periodic aduce o valoare mult mai mare decât ceea ce se întâmplă fizic în cadrul igienizărilor care le însoțesc. Se verifică istoricul medical, se igienizează cavitatea orală, dacă este necesar și se identifică (dacă există) leziuni carioase, infecții parodontale, traume ocluzale și se verifică să nu existe leziuni cu potențial cancerigen la nivelul cavității orale.

Uneori este necesar să completăm acest examen clinic cu radiografii sau tomografii, pentru a putea diagnostica corect afecțiunea. Deasemenea, dacă în trecut s-a recomandat să se monitorizeze carii incipiente sau leziuni periapicale (infecții în vindecare) la diferite intervale de timp, ele vor fi evaluate clinic, dar și radiologic.

Controlul periodic este esențial pentru menținerea dinților și a gingiilor sănătoase. 

Verificarea stării de sănătate a gingiilor este foartă importantă. Se va evalua cu ajutorul unei sonde parodontale, care măsoară cât de mare este spațiul dintre dinte și gingie. Când gingiile sunt sănătoase, aceste spații sunt mici, între 1-3mm. Când suferi de gingivită sau parodontită, ele măsoară mai mult de 4mm. Depistarea din timp a afectărilor parodontale poate face diferența dintre un tratament foarte costisitor și pierderea unor dinți și un tratament puțin costisitor și păstrarea tuturor dinților.

În cadrul controalelor periodice, medicul va examina și dacă sunt leziuni canceroase sau precanceroase. Astfel, vei observa că verifică limba, gâtul, buzele, fața și capul. Dacă ai vreo leziune, roșeată, umflătură care persistă de mai mult de 3-5 săptămâni, acum e un moment bun să îi spui medicul despre ea! Tratamentul tumorilor maligne în stadiu incipient face în acest caz diferența între viață și moarte…

Care sunt beneficiile consultațiilor periodice

Pentru sănătatea pe termen lung al gurii tale, examinarea periodică nu este doar recomandată, este obligatorie. Recomand, chiar și pentru pacienții care au avut de rezolvat puține probleme, un program minim bianual de igienizări și controale. Faptul că ai avut probleme și le-ai rezolvat sau că ai avut puține de rezolvat, nu te protejează de viitoarele afecțiuni. Este ca și când ai spune că nu ai făcut cancer pulmonar și acum poți să începi să fumezi. Prevenția nu are limită, nu cred că te-ai gândit vreodată că ești „prea sănătos”.

Ce trebuie să faci între două vizite la stomatolog

Ai grijă de dinții și gingiile tale între vizitele din cabinetul dentar. Bacteriile se formează și aderă de dinți, însă le poți îndepărta dacă te cureți bine, cu periuța și cu mijloace interdentare. Câteva lucruri pe care le poți face acasă pentru a ține gura sănătoasă:

Gingii sănătoase, zâmbete frumoase !

Iți recomand să citești și: