gingia frica de dentist dentofobia

Frica de dentist

Ai probleme cu dinții și gingiile și ajungi la stomatolog doar când ai o infecție care nu mai cedează la pastile?

Dacă ai ajuns la acest articol, e clar că nu ai prevenit, trebuie să tratezi, iar când intri într-o clinică stomatologică sau într-un spital, încep deja transpirațiile, palpitațiile sau pur și simplu nu mai intri.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Și eu am fost și mai sunt pacient la medicul stomatolog. Am început de mic și chiar dacă am parte de o dantură bună, am în acest moment 1 extracție și 3 dinți cu tratamente de „canal”. Adică te înțeleg pe tine, pacientule, când îmi spui că nu îți place la stomatolog, înțeleg perfect frica de dentist.

Te înțeleg pentru că nici mie nu îmi place. Te înțeleg, știu că s-a întâmplat ceva, că cineva te-a chinuit sau că la un moment dat, ai avut o infecție la un dinte, infecție care în anumite stadii nu ne permit nici măcar să facem anestezie. Te înțeleg și că cineva a tratat prost sau nu știut să trateze sau să te îndrume către cineva care știe. Eu nu le știu pe toate, nici măcar din domeniul meu preferat, dar învăț în fiecare zi și m-am înconjurat de oameni care știu mai multe decât mine în diferite domenii.

Să trecem la treabă

Vrei să îți tratezi dantura, dar îți este frică de stomatolog. Ce ai de făcut? Sunt mai multe variante, de la mai simple la mai complicate. Hai să le descoperi pe rând:

Mergi la un medic de care ți-a povestit un prieten că este bun și că este blând

De multe ori gândurile noastre proiectează temeri care nu sunt reale. Există o posibilitate foarte mare să ajungi la medic și să descoperi că metodele medievale care te-au speriat în trecut și te-au făcut să nu mai ajungi la stomatolog nu mai sunt folosite. De exemplu acele cu care se face anestezia sunt subțiri cât un fir de păr și există aparate automate care fac anestezia aproape fără durere. Iar după ce ai anestezie, evident nu mai doare nimic. Însă cel mai important lucru este să găsești medicul potrivit pentru tine, care te înțelege.

Mergi la un medic care lucrează împreună cu un medic anestezist

Dacă partea de mai sus nu a funcționat total, ai posibilitatea ca manoperele mai complicate, care te pot speria mai rău să le faci sub sedare. Simplu vorbind, să dormi în timp ce se lucrează și astfel nu mai pui presiune nici pe inima ta, pentru că nu mai descarci adrenalina datorită stresului. Asigură-te că acolo unde mergi clinica deține tot ce este necesar pentru confortul tău. Frica de dentist va dispărea din momentul în care medicul anestezist te sedează, iar tu vei adormi.

Mergi la hipnoză

Hipnoză sau Eye movement therapy pot fi variante foarte bune dacă au există traume unice și vrei să ai parte de o rezolvare rapidă. Bineînțeles că aceste metode trebuie recomandare de un psihoterapeut, iar pentru recomandări și sugestii îmi poți scrie pe pagina de Facebook. Hipnoza este folosită cu succes pentru stoparea fumatului, iar eye movement therapy este o metodă certificată de tratare a anxietății, sindromului de stres posttraumatic, etc.

Mergi la psihoterapeut

Recomand ca fiecare dintre noi să meargă măcar o perioadă la psihoterapeut. Nu doar pentru frica de dentist. Sunt multe evenimente din trecutul nostru care te-au condiționat și îți condiționează acțiunile din prezent. Dacă există traume sau evenimente care te afectează și în acest moment, că vorbim de stomatolog sau de viața ta personală, ar fi cazul să înțelegi că e normal să mergi la psiholog/psihoterapeut și că e normal să îți fie frică, dar nu e normal să te complaci în această situație.

Sper că ți-au fost de ajutor recomandările mele și după ce termini tratamentele, ține minte că prevenția și mentenanța te vor ține la distanță de dureri și de vizite dese și costisitoare la medicul stomatolog.

Te invit să vizitezi cât mai multe din paginile de pe acest site și să înveți să previi. Dacă nu găsești ceva, ai întrebări, ne poți scrie ori la contact ori direct pe pagina mea de Facebook (apasă pe link-ul de sub titlu sau aici by Dr. Alexandru Mihăilescu)

Apropo de ce poți face pentru gura și corpul tău pentru a preveni, ai mai jos și alte sugestii: