De ce e nevoie de detartraj? Care este diferența între detartraj și igienizare?
Curățarea orală zilnică la domiciliu reprezintă baza sănătății dinților și a gingiilor. Doar această curățare zilnică nu este suficientă pentru a îngriji în mod optim dinții și gingiile.
by Dr. Alexandru Mihăilescu
Gura noastră este colonizată de 300-700 de specii de bacterii, mai exact, doar la nivelul cavității orale trăiesc aproximativ 20 de miliarde de bacterii. La 4-8 ore după orice curățare și chiar după igienizarea profesională, ele se reatașează de dinte (ca un lipici) și formează placa bacteriană (comunități, orașe de bacterii). Unde nu au fost curățate de pe dinți și gingii încep să se întărească, iar în 24-48 ore se mineralizează, iar împreună cu alte substanțe organice și anorganice se transformă în tartru.
Tartrul, din păcate, din momentul în care s-a format, nu mai poate fi îndepărtat prin periajul de acasă. Este foarte bine lipit de dinte și va putea să fie îndepărtat doar prin mijloace profesionale de igienizare de medicul dentist.
Din acest motiv sunt necesare ședințe de igienizare, mentenanță și prevenție.
Ședințele de igienizare
Aceste ședințe sunt personalizate pentru fiecare pacient în funcție de încărcarea bacteriană a dinților și mucoaselor, de riscul individual pentru dezvoltarea cariilor și a bolilor parodontale.
Igienizarea care se realizează în cabinetul stomatologic este obligatorie. Astfel placa bacteriană veche și tartrul, care cauzează carii și a boli parodontale sunt îndepărtate temeinic.
Fără igienizarea profesională completă bacteriile pot determina sau agrava afecțiuni precum leziunile carioase, gingivita și apoi parodontita. O gură sănătoasă îți va permite să zâmbești, să mănânci bine și astfel să te bucuri de o viață sănătoasă fără probleme de sănătate.
Procesul de curățare profesională a dinților din cadrul ședintelor de igienizare, mentenanță și prevenție cuprinde mai multe manopere:
- Controlul dinților
- Efectuarea Screening-ului Parodontal
- Colorarea plăcii bacteriene
- Îndepărtarea bacteriilor și a colorațiilor cu aparatul de AirFlow
- Îndepărtarea tartrului cu aparate cu ultrasunete și instrumentar manual
- Periajul profesional
- Aplicarea unei soluții cu fluor pentru întărirea dinților
- Instrucțiuni și metode pentru curățarea dinților acasă
- Rezultat: dinți curați, sănătoși pe termen lung
Din păcate de multe ori igienizarea profesională din cabinetul dentar, este făcută cu superficialitate și nu sunt realizate toate etapele. Doar detartrajul, adică îndepărtarea tartrului cu instrumente ultrasonice sau manuale, NU este suficient. Îndepărtarea eficientă a bacteriilor trebuie realizată și cu airflow-ul, periajul cu periuțe, cupe și cu ața dentară. Însă cel mai important aspect de care trebuie să ai parte când mergi la medicul dentist, este evaluarea stării dinților, a gingiilor și mai ales, să fie evaluat cât de bine ai menținut curățenia.
Rolul medicului stomatolog
Rolul cel mai important al medicului, după ce a tratat boala, este de a-ți spune ce ai de făcut pentru a menține starea de sănătate. Prevenția ulterioarelor afecțiuni oro-dentare este foarte importantă, pentru că o gură bolnavă, reprezintă un drum rapid spre un corp bolnav. De exemplu, dacă îți lipsesc dinți nu vei putea mesteca corect, nu te vei alimenta corect și vei avea probleme gastrointestinale. Dacă ai multe carii pentru că dieta ta este bogată în zaharuri, vei dezvolta foarte probabil diabet. Boala parodontală influențează diabetul, iar diabetul influențează boala parodontală.
Așa că prevenția și menținerea sănătății gurii îți va aduce un beneficiu în plus, sănătatea generală. Capacitatea de a râde, a alerga, a zâmbi și de a fi cu adevărat fericit este condiționată de sănătate. Orice casă începe cu construcția fundației. Așa și fericirea ta începe cu construcția fundației, a comportamentelor care te vor proteja de boli ale gurii și astfel de boli care afectează tot organismul.
Apropo de ce poți face pentru gura și corpul tău, ai mai jos și alte sugestii: