fbpx
screeningul parodontal gingia

Screening-ul parodontal – PSR

Ce poate face medicul stomatolog pentru a depista rapid și precoce parodontoza?

O metodă foarte simplă de diagnostic rapid al bolii parodontale. La fel ca un screening mamar, dacă acest test este pozitiv sunt necesare și alte investigații pentru a știi pașii următori.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Screening-ul parodontal – PSR – periodontal screening and recording – reprezintă o metodă rapidă și simplificată de detectare a bolii parodontale, precum și o evaluare a severității acesteia. În funcție de rezultatele obținute se pot recomanda diferite investigații, precum parodontometrii sau evaluări parodontale aprofundate.

Boala parodontală reprezintă o infecție a țesuturilor și a osului din jurul dinților, structuri ce susțin dinții, așa cum o fundație susține o casă. Este cauzată de bacterii și favorizată de fumat, diabet și moștenirea genetică. Cel mai important de înțeles este că reprezintă o afectare cronică, adică în momentul în care a debutat nu se tratează, se ține sub control.

Pare că este o boală rară și că foarte puțini oameni suferă datorită ei, dar este departe de adevăr:

  • 7/10 persoane de peste 30 ani suferă de boală parodontală
  • 2/10 dintre ei suferă de afectări severe și agresive
  • calculată la numărul total de pacienți afectați, boala parodontală este responsabilă de 3.5 milioane de ani trăiți cu dizabilități (mâncat greu sau imposibil, afectări psihologice datorită imposibilității de a zâmbi, mestecat deficitar deci alimentație deficitară, dureri, productivitate scăzută, etc)
  • 54 miliarde EURO în pierderi de productivitate
  • 442 miliarde EURO pentru tratamente stomatologice

Ai grijă de sănătatea gingiilor tale!

Screening-ul parodontal, efectuat în timpul vizitei la medicul dentist, se bazează pe împărțirea gurii în șase zone (numite sextanți) și o înregistrare simplificată a constatărilor clinice, în urma unei examinări efectuate pe toate suprafețele dinților. Se înregistrează pentru fiecare sextant doar o singură valoare, de la 0 (gingii sănătoase) la 4 (pungi parodontale mai mari de 5.5mm adâncime).

Pacienții care prezintă mai multe valori de 3 sau 4 necesită investigații suplimentare (radiografii, evaluări parodontale aprofundate, etc.) pentru un diagnostic parodontal precis cu scopul de a identifica tipul, severitatea bolii parodontale precum și măsurile de tratament.

Oferă astfel posibilitatea unei evaluări rapide și confortabile pentru pacient, făcând diferența dintre identificarea precoce și tardivă a bolii parodontale. Dacă simți că ceva nu este în regulă (sângerare, usturime, dureri, etc) sau nu ai fost la un control recent, ar fi bine să te vadă un medic dentist care este preocupat de sănătatea gingiilor.

Dacă vrei să previi boala parodontală vorbește cu medicul tău stomatolog să evalueze sănătatea gingiilor tale, iar dacă nu știe cum, te poate îndruma către un medic stomatolog care se ocupă în principal de afecțiunile parodontale, adică medicul parodontolog.

gingia albirea dentara

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28419559 https://www.gengive.org/

Iți recomand să citești și: