gingia preventia bolii parodontale

Prevenirea bolii parodontale

Obiceiuri pentru prevenirea parodontozei

Una dintre cele mai răspândite afecțiuni de pe întreg mapamondul. Recomandăm să nu o ignorați pentru că netratată își va face rapid simțită prezența.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Boala parodontală, cunoscută și sub numele de parodontoză (sau paradontoză), este cauzată de placa bacteriană (bacterii lipicioase, incolore) ce aderă de dinți și gingii. Odată cu evoluția bacteriilor, gingia din jurul dintelui devine inflamată, se infectează.  

Lăsată netratată, această inflamație, poate duce la deteriorarea, distrugerea gingiei și a osului ce înconjoară dinții. Pot apare retracții gingivale sau chiar pierderea dinților. În plus, studiile au arătat că boala parodontală poate fi asociată cu alte afecțiuni precum diabet sau afecțiuni cardiace și indirect cu afecțiuni gastrointestinale.

Din fericire, boala parodontală poate fi prevenită. Adăugarea acestor obiceiuri la rutina zilnică vă poate ajuta.

Spală-te pe dinți

Periajul după mese ajută la eliminarea resturilor alimentare și bacteriilor dintre gingie și dinte. Fără a îndepărta bacteriile de pe dinți tot ce face medicul tău dentist se va strica. Nu uita să cureți și limba, bacteriile se ascund și acolo.

Folosește mijloace de curățare între dinți

Ața dentară, periuțele interdentare, dușul bucal fac minuni între dinți. Periuța de dinți nu are loc să curețe acolo, dar aceste instrumente vor îndepărta cu success resturile alimentare și bacteriile din zonele greu accesibile.

Clătește cu apă de gură

Folosirea unei soluții de apă de gură poate ajuta la reducerea numărului de bacterii și poate elimina particulele de mâncare care au rămas în urma folosirii periuței și a mijloacelor de curățare interdentare. Îți recomand o apă de gură cu acid hialuronic, pentru că este cea mai potrivită pentru gingii.

apa de gura acid hialuronic clorhexidina gingia
pasta de dinti bio gum
apa de gura acid hialuronic gingia

Cunoașteți riscul de apariție a bolii parodontale

Vârsta, fumatul, dieta și genetica pot crește riscul de apariție și evoluție a bolii parodontale. Dacă ai un risc crescut, asigură-te că ai fost la medicul dentist pentru un control în ultimul an.

Modificări ale stilului de viață

Fumat

Fumatul determină creșterea riscului de apariție a parodontitei și simptome mai severe pentru cei care sunt deja afectați. Mai exact fumătorii prezintă un risc de 7 ori mai mare de apariție cât și de evoluția a bolii parodontale. Prin urmare, se recomandă reducerea și chiar renunțarea la fumat pentru a ajuta la prevenirea bolii parodontale.

Stres

Bineînțeles că stresul nu putea lipsi nici de această data. Poate agrava boala parodontală și o poate face mai dificil de tratat. Stresul slăbește sistemul imunitar al organismului, ceea ce face mai dificilă lupta anticorpilor cu bacteriile. Prin urmare, reducerea sau eliminarea situațiilor stresante din viața de zi cu zi poate ajuta la prevenirea parodontitei.

Schimbări hormonale

Pentru femei, schimbările hormonale din timpul sarcinii sau din timpul menopauzei, pot determina creșterea riscului de infecție. Prin urmare se recomandă ca în aceste cazuri să se acorde mai multă atenție sănătății dinților și a gingiilor.

Când este necesar un control la medicul dentist?

Dacă observi semne și simptome ale parodontitei, adică sângerare la periaj, dinți mobili, miros neplăcut, etc. programează o întâlnire cu medicul stomatolog. Cu cât mai repede soliciți îngrijiri, cu atât sunt mai mari șansele de a inversa daunele cauzate de parodontită și de a preveni pierderea dinților.

Mergi la medicul parodontolog

Medicul parodontolog este special instruit pentru depistarea și tratamentul bolii parodontale. O evaluarea parodontală completă din partea unui medic instruit în această ramură ar trebui realizată anual, dacă ai avut boală parodontală. Se verifică dinții, nivelul bacterian, gingiile, mușcătura, osul de suport al dinților și alți factori de risc pentru boala parodontală.

Identificarea precoce a simptomelor bolii parodontale reprezintă cheia pentru a proteja dinții și gingiile. Un tratament într-un stadiu incipient va fi întotdeauna mai ieftin atât din punct de vedere biologic cât și financiar!

Surse: https://www.news-medical.net/health/ ; https://www.perio.org/

Iți recomand să citești și: