PREVENTIA GINGIVITEI

Prevenția gingivitei

Bunele obiceiuri de sănătate orală

Periajul de cel puțin două ori pe zi, utilizarea aței dentare zilnic și efectuarea de controale dentare regulate, pot ajuta la prevenirea gingivitei.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Gingivita este o formă frecventă și ușoară a bolii parodontale care provoacă iritație, roșeață și inflamația gingiei. Este important să iei această afecțiune în serios și să o tratezi prompt sau cel mai bine să te interesezi despre prevenția gingivitei. Însă, netratată, gingivita poate duce la o boală mult mai gravă a gingiilor numită parodontită și la pierderea dinților.

Sunt câteva lucruri pe care le poți face totuși acasă pentru a evita multe vizite la medicul stomatolog. Primul și cel mai important, este să depistezi dacă ai gingivită. Astfel poți solicita o consultație la un medic parodontolog, adică un medic dentist care s-a specializat pe afecțiuni ale „gingiilor”. Al doilea lucru care este la fel de important, este să știi ce ai de făcut pentru a preveni. Astfel, la fel cum spuneam mai sus, o să mergi mai rar la medicul dentist.

Cum știi dacă ai gingivită?

Gingiile sănătoase sunt ferme și roz și se fixează strâns în jurul dinților. Semnele și simptomele gingivitei includ:

  • Gingii umflate, de consistență moale
  • Gingii roșii întunecate sau roșu închis
  • Gingiile care sângerează ușor atunci când periați sau utilizați ața dentară
  • Respirație urât mirositoare
  • Retracția gingiilor
  • Gingii sensibile

Când este necesar un control la medicul dentist?

Dacă observi semne și simptome ale gingivitei, programează o întâlnire cu medicul stomatolog pentru a afla despre prevenția gingivitei. Cu cât mai repede soliciți îngrijiri, cu atât sunt mai mari șansele de a inversa daunele cauzate de gingivită și de a preveni evoluția acesteia către parodontită.

Cauze

Cea mai frecventă cauză a gingivitei este igiena orală slabă care faciliteaza formarea plăcii pe dinți, provocând inflamația țesuturilor gingivale din jur. Iată cum placa poate duce la gingivită: Se lipesc bacterii pe dinți, bacteriile se transformă în tartru, gingia devine inflamată (gingivită), iar apoi, gingiile sunt umflate și sângerează ușor.

Dacă nu este tratată, gingivita nu va rămâne la fel de tăcută. Tartrul se lipește din ce în ce mai jos pe rădăcină și toxinele încep să distrugă osul care înconjoară dintele. Dintele este de multe ori perfect sănătos, posibil să nu doară nimic, iar dacă dispare fundația din jurul lui, începe să devină mobil. Problema cea mai mare este că mobilitatea o să o simți târziu. De cele mai multe ori, un dinte care se mișcă și pe care tu îl simți, este un dinte pe care îl vei pierde în scurt timp. Așa avansează și se complică o simplă gingivită care se va transforma in parodontită, iar aceasta din urma va duce la pierderea dinților.

Prevenția gingivitei

  1. Igienă orală bună. Asta înseamnă să vă spălați pe dinți timp de două minute cel puțin de două ori pe zi – dimineața și înainte de a merge la culcare – și să folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi. De preferat este să periați după fiecare masă sau gustare sau după cum vă recomandă medicul stomatolog.
  2. Vizite dentare regulate. Dacă aveți factori de risc care vă cresc șansa de a dezvolta parodontită – cum ar fi diabet, luați anumite medicamente sau fumați – este posibil să aveți nevoie de igienizare profesională mai des. Radiografiile dentare anuale pot ajuta la identificarea bolilor care nu sunt depistate printr-un examen vizual și pot monitoriza modificările sănătății dentare.
  3. Bune obiceiuri de sănătate. Obiceiuri precum alimentația sănătoasă și gestionarea glicemiei dacă aveți diabet sunt, de asemenea, importante pentru menținerea sănătății gingiilor.

Vezi mai jos ce poți face pentru sănătatea ta: