fbpx
periuța electrică vs periuta manuala gingia

Periuța manuală vs periuța electrică

Să folosești sau nu periuța electrică? Aceasta este întrebarea!

Dintre puținele ”războaie” în care avem de câștigat. Avem un inamic comun, un deziderat comun. Guri cu bacterii puține și acelea să fie bacteriile ”bune”.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Periuța electrică este mai bună decât cea manuală? Mai întâi să începem cu un rând de aplauze: de fiecare dată când folosești periuța dentară ești un super erou. Cel puțin pentru gura ta, pentru că reduci numărul bacteriilor de pe dinți și de la nivelul gingiilor și astfel le oferi sănătate. Hai să vezi care e discuția, unde este dilema și de ce este atât de important să ai o igienă orală exemplară.

Ce face periuța

Periuța, de orice fel ar fi ea, are rolul de a îndepărta bacteriile din cavitatea orală. Bacteriile sunt cu noi tot timpul, la 4-8 ore de la ultima curățare ele s-au organizat deja sub forma unui biofilm (placa bacteriană), foarte lipicios, atașat de dinți. La 24-48h, acolo unde nu a fost îndepărtate bacteriile se vor mineraliza și se vor transforma în tartru. Tartrul nu mai poate fi îndepărtat prin simplul periaj acasă, el va putea fi îndepărtat doar prin igienizări profesionale în cabinetul dentar.

periuta electrica vb periuta manuala gingia

Ce ne spun studiile

În general studiile ne vor spune că periuța electrică reduce mai bine numărul bacteriilor (în medie 46%) față de periuța manuală (1 minut – 27%, 2 minute – 42%) sau alte cifre în care tot periuța electrică iese câștigătoare (11% reducere bacteriană de la 1 la 3 luni și 21% după 3 luni de folosire).

Analizând aceste cifre, bătălia pare clar pierdută de periuța manuală. Dar lucrurile nu stau chiar așa. Avantajul din studii al periuței electrice nu este atât de mare, iar experiența clinică ne arată că sunt persoane care curăță excelent cu o periuța manuală și sunt alții care curăță excelent cu o periuță electrică. Diferențele statistice sunt foarte relevante, dar trebuie să individualizăm recomandările în funcție de fiecare pacient în parte.

În cele din urmă, cea mai bună periuță este aceea pe care o pui în mână de 2-3 ori pe zi și îndepărtezi cât mai bine bacteriile, fie ea electrică sau manuală.

Și totuși ce să folosim

De cele mai multe ori, așa cum spun și studiile, pacienților le va fi mai ușor să folosească o periuța electrică. În loc să te bazezi doar pe mâna ta să execute mișcările, periuțele electrice folosesc vibrații, oscilații, rotații pentru a îndepărta cât mai eficient bacteriile.

Mânerele mai mari le fac mai ușor de mânuit, mai ales de persoanele care au probleme de dexteritate cum ar fi cei cu artrită reumatoidă, osteoporoză sau persoane în vârstă.

Pentru copii pot fi mai atractive prin distracțiile pe care le oferă, precum mișcarea, luminile, cronometrul, desenele de pe ea și chiar dacă nu este atât de atent în timp ce se periază, periuța electrică va curăța mai bine în același interval de timp în care am folosi o periuța manuală.

Alte periuțe electrice sunt dotate cu senzori de presiune, care sunt de foarte mare ajutor pentru cei care apasă prea tare. Senzorul de presiune este foarte important pentru a prevenii retracțiile gingivale sau durerea de la nivelul leziuni dentare necarioase.

Recomandări:

  • indiferent de tipul periuței, eletrică sau manuală, perii periuței se recomandă să fie de duritate medie sau moale, perii duri pot provoca răni gingiei sau leziuni dentare
  • periuțele trebuie schimbate la 3, maxim 4 luni sau atunci când este indicat pe ambalaj
  • periajul trebuie realizat de minim 2 ori pe zi, minim câte 2 minute
periuta electrica vs periuta manuala gingia

Concluzia este că nu este neapărat necesară o periuța electrică pentru o bună stare de sănătate orală, dar poate ajuta în multe situații. Contează cum folosim periuța, cât de des o folosim, dacă este potrivită pentru noi și nu în ultimul rând calitatea acesteia.

Oamenii au nevoi și abilități diferite, individuale. Dacă o periuță electrică te ajută să fii mai sănătos și să reduci numărul de carii noi, ea poate fi o investiție bună. Uneori, poate face diferența pentru persoanele care se străduiesc să mențină o gură curată și nu reușesc. Din alt punct de vedere, pentru cei care folosesc o periuța manuală și fac o treabă bună, înseamnă că o pot folosi în continuare.

Înainte de a schimba periuța, fie ea manuală sau electrică, cel mai în măsură să te sfătuiască este medicul dentist, după o consultație amănunțită.

Surse:
The efficacy of manual toothbrushes following a brushing exercise: a systematic review, DE Slot, Rosema et al.

The efficacy of powered toothbrushes following a brushing exercise: a systematic review, NAM Rosema, DE Slot et al.

Powered versus manual toothbrushing for oral health, Cochrane Oral Health Group, Munirah Yaacob, Helen V Worthing et al.

Iți recomand să citești și: