fbpx
radiografia digitala

Radiografia dentară

Consultația clinică și radiologică

Iradierea, între mit și realitate.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Există multe persoane îngrijorate că se vor iradia din pricina radiografiilor dentare, dar grație dezvoltării tehnologice vei înțelege că nu este cazul. Mai important de înțeles este că există un examen clinic (când medicul se uită la dinții și gura ta) și un examen radiologic (când se uită la radiografia ta). Unul fără altul nu funcționează, un diagnostic complet se pune combinând datele clinice cu cele radiologice. Dat fiind că medicul tău nu este Superman, el nu vede prin dinții, oasele și pielea ta, așadar are nevoie de o radiografie dentară.

Ce face medicul cu radiografia dentară?

Radiografia dentară digitală și calculatorul ne permit afișarea și editarea imediată a radiografiilor pe un monitor. Rezoluția mare și posibilitatea de a edita ulterior imaginile digitale asigură o diagnosticare exactă și sigură și oferă posibilitatea de a crea un plan de tratament împreună cu pacientul.

Alte avantaje ale radiografiei digitale sunt perioadele mai scurte de expunere la radiații cu până la 90%, adică o doză de radiații foarte mică. O radiografie retro-alveolară ne expune la o doză de 1-3 uSv, un pachet de țigări pe zi conține 95 uSv.

radiografia dentara gingia
statusul si diagnosticul dentar gingia

Tipuri de radiografie dentară

Există două tipuri principale de radiografie dentară: intraorală (adică filmul radiologic este în interiorul gurii) și extraorală (adică filmul radiologic este în afara gurii).

Radiografiile intraorale sunt cele mai frecvente tipuri de radiografii dentare efectuate. Aceste radiografii oferă o mulțime de detalii și permit medicului dentist să identifice cariile, să verifice sănătatea rădăcinii dentare și a osului din jurul dintelui, să verifice starea de dezvoltare a dinților și să monitorizeze sănătatea generală a dinților.

Radiografiile extraorale prezintă dinți, dar focalizarea lor principală este maxilarul și craniul. Aceste radiografii nu furnizează detaliile găsite cu radiografiile intraorale și, prin urmare, nu sunt utilizate pentru detectarea cariilor sau pentru identificarea problemelor cu dinții individuali. În schimb, radiografiile extraorale sunt folosite pentru a căuta dinți afectați, pentru a monitoriza creșterea și dezvoltarea oaselor în raport cu dinții și pentru a identifica problemele potențiale între dinți, oase și articulația temporo-mandibulară (ATM).

Există mai multe tipuri de radiografii extraorale pe care medicul dentist le poate efectua:

  • Radiografiile panoramice arată întreaga zonă a gurii – toții dinții, atât în ​​maxilarul superior cât și în cel inferior – pe o singură radiografie. Aceasta este utilă pentru detectarea poziției dinților apăruți, precum și a dinților emergenți, poate identifica dinții afectați și poate ajuta la diagnosticarea tumorilor.
  • Tomografiile arată un anumit strat sau o parte a gurii în timp ce estompează toate celelalte straturi. Acest tip de radiografie este util pentru examinarea structurilor care sunt greu de văzut.
  • Proiecțiile cefalometrice arată întreaga parte a capului. Acest tip de radiografie este util pentru examinarea dinților în raport cu maxilarul și profilul individului. Ortodonții folosesc acest tip de radiografie pentru a-și dezvolta planurile de tratament.
  • Sialografia implică vizualizarea glandelor salivare după injectarea unui colorant. Colorantul, numit agent de contrast radioopac, este injectat în glandele salivare, astfel încât organul poate fi văzut pe filmul cu radiografia (organul este un țesut moale, care altfel nu ar fi văzut). Dentiștii pot cere acest tip de test pentru a căuta probleme ale glandelor salivare, cum ar fi blocajele sau sindromul Sjögren.
  • Tomografia computerizată, cunoscută și sub numele de scanarea CT, prezintă structurile interioare ale corpului ca o imagine tridimensională. Acest tip de radiografie, care poate fi efectuat într-un centru de spital sau radiologie sau într-un cabinet stomatologic, este utilizat pentru a identifica problemele din oasele feței, cum ar fi tumori sau fracturi. Scanările CT sunt folosite și pentru evaluarea osului pentru inserarea implanturilor dentare sau efectuarea extracțiilor dificile. Acest lucru ajută chirurgul să evite posibile complicații în timpul și după o intervenție chirurgicală.

Tehnologia actuală

Există o tehnică nouă de radiografii dentare pe care dentistul tău deja o poate folosi sau poate să o utilizeze în curând. Se numește imagistică digitală. În loc să developeze filme cu radiografii într-o cameră întunecată, radiografiile sunt trimise direct pe un computer și pot fi vizualizate pe ecran, stocate sau imprimate. Există mai multe avantaje ale utilizării acestei noi tehnologii:

Tehnica folosește mai puțină radiație decât radiografia tipică și nu există timp de așteptare pentru ca radiografiile să se developeze – imaginile sunt disponibile pe ecran în câteva secunde după ce au fost efectuate. Imaginea realizată, de exemplu, dintele, poate fi îmbunătățită și mărită de mai multe ori pe ecranul computerului, făcând mai ușor pentru dentistul tău să iți arate unde și care este problema. Dacă este necesar, imaginile pot fi transmise electronic unui alt medic dentist sau specialist pentru a determina dacă este nevoie de un specialist.

Așadar, dacă ți-a fost recomandat să faci o radiografie sau orice altfel de examen imagistic trebuie să înțelegi că medicul tău are nevoie de informații adiționale pentru un diagnostic corect cât și pentru a elabora un plan de tratament complet.

Gingii sănătoase, zâmbete frumoase !

radiografia dentara gingia zambet