fbpx
retractia gingivala gingia

Retracția gingivală

Ce să faci dacă ți se retrag gingiile

Prin îngrijirea bună a dinților, poți avea un zâmbet sănătos pentru totdeauna.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Retracția gingivală este afecțiunea în care țesutul care înconjoară dinții, gingia, se trage înapoi, expunând mai mult din dinți sau din rădăcina dintelui. Retracția gingiilor, poate fi urmată de sensibilitate sau durere dentară, aspect inestetic („dinte lung”), carii pe rădăcina expusă, etc. Dacă este lăsată netratată, țesuturile de susținere și structurile osoase ale dinților pot fi grav deteriorate și, în final, pot duce la pierderea dinților.

De fapt, retracția gingiilor este o problemă dentară frecventă. Majoritatea oamenilor nu știu că suferă, deoarece apare treptat. Primul semn al acesteia este de obicei sensibilitatea dintelui sau „dezvelirea” dintelui mai mult decât în mod normal. De obicei, poate fi simțită o treaptă în apropierea liniei gingivale.

De ce apare retracția gingivală?

Există o serie de factori care pot determina ca gingiile să se retragă, printre care: 

 • Boli parodontale – parodontita, este o boală care pentru o lungă perioadă de timp este asimptomatică (nu dă dureri), care afectează țesuturile care susțin dinții (gingie, os și structurile care unesc dintele de os) fiind cauzată de acumularea excesivă de bacterii care sunt prezente în mod normal la nivelul gurii noastre. Boala parodontală este cauza principală a retracției gingivale. 
 • Genetic -unele persoane pot fi mai sensibile la bolile gingivale. De fapt, studiile arată că 30% din populație poate fi predispusă la boala parodontală, indiferent de cât de bine au grijă de dinți. 
 • Periaj agresiv – dacă îți speli dinții prea tare sau în mod greșit, poate determina smalțul dinților să se uzeze și gingiile să se retragă. 
 • Îngrijire dentară insuficientă – periajul inadecvat, curățarea și clătirea cu apa de gură antibacteriană ușurează transformarea plăcii în tartru – o substanță dură care se construiește pe dinți și între dinți și poate fi îndepărtată numai de o curățare dentară profesională. Aceasta poate duce la retracția gingiilor. 
 • Schimbări hormonale – fluctuațiile nivelului hormonal feminin în timpul vieții unei femei, cum ar fi la pubertate, sarcină și menopauză, pot face ca gingiile să fie mai sensibile și mai vulnerabile la retracțiile gingiilor.
 • Tutunul – fumătorii sunt mai susceptibili să aibă o placă lipicioasă pe dinți, care este greu de îndepărtat și poate provoca retracția gingivală.
 • Bruxism – strângerea din dinți și încleștarea acestora poate pune o forță prea mare asupra lor, determinând retragerea gingiilor. 
 • Dinții strâmbi sau o mușcătură nealiniată – atunci când dinții nu se unesc uniform, se poate pune prea multă forță pe gingii și pe os, permițând retragerea gingiilor. 
 • Aparate ortodontice – dacă forțele prin care se mișcă dinții sunt prea mari sau dacă direcția este în afara osului, aparatele de îndreptat dinții pot duce la retracție gingivală.
 • Piercing în buză sau limbă – bijuteriile pot freca gingiile și le pot irita în așa fel încât țesutul gingiilor să fie uzat.
 • Coroane, plombe – dacă sunt realizate în exces, fără să refacă corect conturul dinților vor duce la retracția gingiei prin acumulare de bacterii sau prin traumatism direct

Cum pot preveni retracția gingivală?

Cel mai bun mod de a preveni retracția gingiilor este să ai grijă de gura ta. Periază-te, folosește ața dentară în fiecare zi și mergi la controale periodice de cel puțin două ori pe an, sau conform recomandărilor medicului tău. 

Dacă deja ai retracții gingivale, medicul tău poate dori să te vadă mai des. Utilizează întotdeauna o periuță de dinți cu peri moi și cere dentistului să îți arate modul corect de a te spăla pe dinți. Dacă cauza retracțiilor gingivale este de natură ortodontică sau protetică, discută cu medicul stomatolog despre cum să remediați problema.

Alte modalități de prevenire a recesiilor gingivale includ:

 • Lasă-te de fumat sau măcar redu fumatul.
 • Mănâncă o dietă bine echilibrată și sănătoasă.
 • Monitorizează modificările care pot apărea în gură.

Cum se tratează retracția gingivală?

În general, tehnicile pentru tratarea pierderii gingivale sunt chirurgicale. Însă pentru a avea un loc perfect unde să faci această mini-operație chirurgicală trebuie îndeplinite câteva condiții:

 • dinții să fie în poziția lor corectă – este posibil să fie nevoie să porți aparat ortodontic sau un aparat parțial pentru a readuce dintele în poziția lui corectă (uneori chirurgia nu mai este necesară ulterior)
 • plombele și coroanele să fie corect realizate – cum spuneam mai sus, plombe și coroane în exces vor duce la acumularea de placă bacteriană sau vor traumatiza direct gingia ceea ce va duce la retracția gingiilor. Ele trebuie înlocuite, iar uneori nici nu mai este necesară chirurgia parodontală
 • igiena ta orală să fie corectă – până când nu te speli foarte bine la nivelul zonei unde este retrasă gingia, nu se poate face chirurgie parodontală. Nu este corect să faci chirurgie unde igiena nu este corespunzătoare

Ulterior când toate aceste condiții sunt îndeplinite putem trece mai departe, la operația de „punere de gingie” propriu zisă, care în mare este de 2 feluri:

 1. cu adiție de țesut gingival prelevat de la pacient sau cu materiale de regenerare gingivală când grosimea și lățimea gingiei de la locul retracției nu oferă un rezultat stabil 
 2. fără adiție de țesuturi gingivale, când grosimea și lățimea gingiei de la locul retracției sunt suficiente 

Ulterior acestei decizii, tehnicile sunt diverse și pot presupune lambouri care „se văd”, care „nu se văd” sau diverse combinații, toate având în final fire de sutură care se vor îndepărta după 2-3 săptămâni.

Cel mai bine este să încerci să eviți aceste mini-operații, chiar dacă sunt predictibile și cu dureri de intensitate mică postoperator. În decursul vieții, o dantură corect aliniată, carii tratate corect, cu o curățare bună acasă și cu igienizări profesionale periodice poți preveni aceste retracții gingivale, iar dacă totuși apar, există multe soluții. 

Spor la periaj, iar de data aceasta îți reamintesc să nu periezi tare, să folosești o periuță moale sau de duritate medie și să periezi dinspre gingie spre dinte.

Surse:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/receding_gums_causes-treatments#2-5

https://www.healthline.com/health/dental-oral-health-receding-gums#outlook

Îți recomand să citești și articolele următoare: