Mit sau realitate?
Pe scurt, îndepărtarea tartrului nu strică dinții, pentru varianta mai lungă citește mai jos.
by Dr. Alexandru Mihăilescu
Pentru că am primit această întrebare de multe ori, e cazul să lămurim care este rolul detartrajului. Tartrul este un depozit care se formează pe dinți atunci când bacteriile care aderă la suprafața lor se mineralizează. Este unul dintre cauzele bolilor gingivale și a cariilor, așa că este recomandat să se prevină formarea lui și să fie eliminat atunci când s-a format. Dacă nu este îndepărtat la timp, tartrul și bacteriile vor provoca inflamație, iar ceva simplu de rezolvat va deveni în timp din ce în ce mai complicat, costisitor și dureros de tratat. Aici intervine detartrajul profesional.
După ce ne spălăm pe dinți, chiar și după o igienizare profesională, la aproximativ 4-8 ore, placa bacteriană se va lipi de dinți. Formează o peliculă foarte lipicioasă care nu se îndepărtează prin simpla clătire cu apă sau apă de gură, fiind necesar întregul ritual de spălat dinții pentru a fi îndepărtată.
Dacă nu este îndepărtată sau nu poate fi îndepărtată pentru că se află în zone greu accesibile sau pur și simplu nu ai avut chef să te speli pe dinți (n.a: nu este o idee bună), la 24-48 ore (adică în maxim 2 zile), placa bacteriană se va mineraliza, adică se va întări, și se va transforma în tartru. Din acest moment, din păcate, tartrul poate fi îndepărtat doar prin igienizări profesionale la medicul stomatolog, ce implică detartrajul ultrasonic, periajul profesional, air flow și în unele cazul fluorizare.
Așadar, ceea ce folosește fiecare dintre noi acasă (periuța de dinți, ața dentară, periuțe interdentare, etc) va îndepărta bacteriile, dar nu și tartrul. Acesta este motivul pentru care este necesară vizita la medicul stomatolog, la intervale regulate, pentru a elimina tartrul atât de pe partea vizibilă a dinților, cât și din spațiile interdentare și din zona subgingivală.
Dacă îți lipsește vreun accesoriu de curățare interdentară (ața dentară sau periuțe interdentare) poți intra aici să îți cumperi ce ai nevoie.
Mulți cred că îndepărtarea tartrului (detartrajul) va strica dinții, pentru că după detartraj au simțit sensibilitate, mobilitate și senzația că ”s-a luat din smalțul dintelui”.
Ce se întâmplă de fapt?
Tartrul și placa bacteriană au îmbrăcat dinții precum un ”cojoc” ne îmbracă iarna. Doar că acest ”cojoc” este otrăvit, impregnat cu toxine. Tartrul oferă senzația de protecție la frig și cald, dar maschează inflamația gingiei, astfel că nu observăm infecția care o provoacă și nu observăm retracția gingiilor. Cele din urmă sunt adevărata cauză a sensibilității dentare post-detartraj.
Îndepărtarea tartrului, lasă dinții ”goi” și scoate în evidență pagubele produse. Dinții sunt uneori sensibili și mobili; spațiile dintre dinți de unde a fost îndepărtat tartrul dau impresia unor dinți ciudați, cu forme tăioase.
Dar există viață după detartraj, mai ales o viața mai lungă pentru dinți. Pe măsură ce inflamația dispare, fibrele gingivale redevin tonice, sensibilitatea se reduce în câteva zile și apoi dispare. Senzația de mobilitate se reduce datorită efectului benefic al dispariției inflamației.
Uneori o simplă igienizare profesională este suficientă. Alteori, nu este. În cadrul ședințelor de control și igienizare periodică este recomandat să se efectueaze și PSR (screening-ul parodontal) și atunci vei afla dacă sunt necesari și alți pași pentru tratamentul gingiilor tale.
Mergi la medicul stomatolog și discută miturile pe care le citești pe internet. Unele pot fi reale, dar cel mai în măsură să îți explice care sunt, care nu sunt, și ce se aplică în cazul tău este medicul tău.
Îți recomand să citești și:
Surse: gengive.org