fbpx
halitoza gingia

Îmi miroase urât gura…

Halitoza

Atunci când tu simți sau cei din jur îți spun că îți miroase urât gura, ar fi o idee bună să vezi de ce.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Respirația urât mirositoare (halitoza) este o afecțiune patologică sau para-fiziologică. Este o afecțiune adesea asociată cu o patologie a cavității orale fiind de foarte multe ori unul dintre simptomele parodontitei, deoarece microorganismele prezente la nivelul plăcii bacteriene produc compuși ai sulfului, care constituie baza respirației urât mirositoare.

Halitoza poate de asemenea să nu depindă de patologiile cavității orale. Există boli sistemice și alte afecțiuni precum tulburări digestive, diabet, afecțiuni ale ficatului, afecțiuni hormonale sau medicamente ce diminuă fluxul salivar.

Când simți că ai o respirație urât mirositoare este bine să mergi la o consultație la medicul dentist sau la medicul parodontolog. Dacă nu prezinți alte semne precum sângerare, retracții gingivale, mobilitate dentară, nu ignora acest semn. Te poate salva de la pierderea dinților dacă parodontita este afecțiunea care întreține acest miros neplăcut la care îi supui pe ceilalți.

Cu cât vei da mai multă importanță tratamentelor necesare și mai ales obiceiurilor noi de igienizare pe care trebuie să le deprinzi, cu atât problema ta va dispărea mai repede. În cazul în care nu sunt semne dentare sau parodontale care să susțină mirosul urât, medicul dentist te poate îndruma către altă specialitate unde vei descoperi care sunt probleme de sănătate generală ce trebuiesc rezolvate.

Nu ignora un semn ce pare atât de banal, dar poate fi atât de important. Sănătatea corpului tău  e darul cel mai frumos și mai bogat pe care natura știe să-l facă.

Îți recomand să citești și următoarele articole: