gingia ma dor dintii

Mă dor dinții…

Hipersensibilitatea dentară

Dacă imaginea de mai sus îți provoacă durere și nu plăcere, probabil crezi că nu vei mai gusta niciodată înghețată. Există soluții, trebuie să mergi la medicul dentist.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Hipersensibilitatea dentară este o afecțiune caracterizată de o durere acută, determinată instant de anumiți stimuli (fizici sau termici) ce în situații normale nu provoacă discomfort. Este cauzată de expunerea la mediul extern al dentinei, dentina fiind o structură a dintelui dintre pulpă (interiorul dintelui) și stratul extern (smalț, la nivelul coroanei sau cement, la nivelul rădăcinii).

Dentina este traversată de tuneluri microscopice ce transmit fiecare stimul la nivelul nervului care reacționează provocând dureri de intensități diferite. Așa că, dacă sunt expuse aceste tunelui, orice stimul care în mod normal nu te afecta cu nimic, acum apar dureri și sensibilități.

Care sunt cauzele?

Este determinată de orice stimul fizic, chimic, termic (de ex. Consumul de băuturi sau alimente reci, calde sau acide, masticație, periere sau chiar terapie parodontală) ce acționează asupra dentinei expuse.

Deși unele modificări anatomice ale dintelui se caracterizează prin absența smalțului sau a cementului, expunând dentina la mediul extern și determinând durere, de cele mai multe ori cauzele sunt următoarele:

  • Cariile: cauzate de placa bacteriană, depozitate pe suprafața dintelui, în prezența zaharurilor, se produce demineralizarea straturilor superficiale (smalț sau cement), expunând dentina
  • Boala parodontală: cauzată de placa bacteriană, depozitată la nivelul gingiei, determină o resorbție a țesuturilor parodontale, expunând cementul radicular și eventual zone de dentină
  • Terapia parodontală: îndepărtarea cementului radicular infectat cu bacterii, poate expune ocazional dentina subiacentă
  • Fractura dentară: chiar și porțiuni minime de țesut superficial (smalț sau cement) fracturat pot expune dentina
  • Refluxul gastro-esofagian și condiții generale de sănătate care predispun la reflux (bulimie, gastrită, etc) demineralizează straturile superficiale expunând dentina
  • Retracțiile gingivale datorate periajului traumatic: utilizarea incorectă (cu mișcări orizontale și/sau prea energic) a periuței de dinți, în special dacă periuța are peri prea duri, va distruge atât țesutul gingival cât și cementul rădăcinii

Rezolvarea acestui discomfort trebuie realizată în primul rând prin identificarea cauzei.

Este astfel esențial un consult stomatologic, pentru a diagnostica prezența defectelor de smalț, cariilor, fracturilor, retracțiilor gingivale sau eroziunilor cervicale. În plus, trebuie verificată prezența obiceiurilor vicioase (de ex. consumul de băuturi sau alimente acide sau periaj traumatic).

Tratamente

Plombe – tratamentul leziunilor de la nivelul smalțului (carii în suprafață, fracturi mici și demineralizări) sunt de obicei rezolvate prin obturații, cu materiale de aceeași culoare cu dintele (rășini compozite), fiind astfel eliminată hipersensibilitatea dentinară.

Grefe gingivale – o soluție alternativă pentru tratamentul hipersensibilității legate de expunerea rădăcinii (retracția gingivală) este acoperirea rădăcinii cu țesut gingival. O astfel de acoperire poate fi obținută prin intermediul unor intervenții de chirurgie parodontală.

Cu ajutorul acestor proceduri se pot rezolva nu numai hipersensibilitatea dentară, ci și orice problemă estetică legată de retracțiile gingivale. Este necesar consultul de specialitate de către medicul parodontolog pentru a identifica nevoia unui astfel de tratament.

Desensibilizare profesională – uneori în cazurile de sensibilitate persistentă, medicul dentist poate recurge la tratamente de desensibilizare profesionale. Acestea pot fi prin aplicare de substanțe remineralizante sau prin tratamente LASER de desensibilizare.

Oricare dintre metodele de tratament sunt realizate, este foarte important să fie identificată și rezolvată cauza pentru ca tratamentul să fie cu adevărat eficient și de lungă durată.

Îți recomand până identifici problema sau ajungi la medicul stomatolog să folosești pentru a bea băuturile prea reci sau prea fierbinți paie din bambus, le poți comanda de aici.

Prevenția rămâne oricum cea mai bună armă de folosit.

Iți recomand să citești și: