Boala parodontală și implantul dentar
Dacă te gândești că poți doar să scoți dinți și apoi să pui implanturi dentare, greșești. Fără un tratament al bolii parodontale și fără mentenanța implanturilor eforturile tale vor fi în zadar.
by Dr. Alexandru Mihăilescu
Și implanturile pot fi afectate de boala parodontală, nu doar dinții. Așa cum dinții sunt înconjurați de os și structuri parodontale așa sunt și implanturile. Dacă dinții sunt afectați de gingivită și parodontită, în cazul implanturilor ele se numesc mucozită și periimplantită. Semnele și simptomele sunt însă foarte similare, doar sângerare la început și apoi pierdere osoasă în cazul periimplantitei.
O statistică generală afirmă că implanturile sunt afectate de mucozită între 19-65% și de periimplantită între 1-47%.
Cum îmi dau seama dacă implantul meu este în pericol ?
- sângereaza gingia din jurul lui, la periaj sau spontan
- gingia este roșie, umflată
- durere, jenă, usturime
- este mobilă coroana (trebuie verificat de medic)
Gingia din jurul implantului dentar poate sângera și se numește mucozită (semne, simptome similare gingivitei), iar dacă este afectat și osul din jurul implantului se numește periimplantită (semne, simptome similare parodontitei).
Cea mai frecventă cauză a afectării țesuturilor din jurul implantului este acumularea de bacterii urmată de inflamație, infecție. Similar cu afectarea gingiei din jurul dinților, așa și gingia din jurul implanturilor poate fi afectată de inflamația provocată datorită bacteriilor. Această mucozită, dacă este tratată la timp, se va vindeca fără să provoace daune țesuturilor din jurul implantului. Fără un tratament însă, mucozita va evolua în periimplantită, ceea ce înseamnă că va fi afectat și osul din jurul implantului. Pierderea osoasă din jurul implanturilor se regenerează cu greu, de cele mai multe ori evoluția periimplantitei va determina extracția implantului dentar.
Trebuie să înțelegem că implantul este înconjurat de țesuturi vii care trebuie să fie îngrijite acasă de pacient (curățare cu periuța și cu mijloace interdentare) și trebuie evaluate și igienizate profesional în cabinetul dentar. Fără acest control dublu, atât din partea ta cât și din partea medicului dentist, soarta implantului depinde strict de noroc, care de cele mai multe ori nu însoțește tratamentele medicale neglijate.
Cu ajutorul unui program de evaluare și mentenanță putem menține sănătoasa atât gura cât și organismul nostru.
surse: ”Peri-implant health and disease. A systematic review of current epidemiology”; Jan Derks and Cristiano Tomasi, Journal of Clinical Periodontology, 2015
Iți recomand să citești și: