fbpx
covid-19 si dentistii gingia

Stomatologii și coronavirusul Covid-19

Informații despre coronavirusul COVID-19

Este necesar să ne oprim și să avem protocoale clare.

Coronavirusul COVID-19, a devenit rapid o urgență la nivel mondial. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat recent pandemia globală. Patogenul responsabil pentru această infecție este coronavirusul 2 sindrom respirator acut sever (SARS-CoV-2). Deși noul virus COVID-19 este diferit de SARS-CoV, utilizează același receptor.

Pe 15 Martie 2020, New York Times a publicat un articol numit ”Muncitorii care se confruntă cu cel mai mare risc de coronavirus”, unde o schemă impresionantă a descris cum medicii stomatologi au cel mai mare risc de infecție cu COVID-19.

Este esențial să se elaboreze protocoale clare și ușoare pentru a gestiona pacienții și pentru a scădea riscul de infecție al medicilor stomatologi. Transmiterea virusului se face în principal prin inhalare/ingerare/contact direct cu mucoasele al picăturilor de salivă. Nu uitați că virusul poate supraviețui pe mâini, obiecte sau suprafețe care au fost expuse la saliva infectată.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2-1-1024x426.png
Figura preluată din articolul NYT: Muncitorii care se confruntă cu cel mai mare risc de coronavirus

De ce stomatologia este o ramură supusă riscului?

Virusul COVID-19 a fost identificat în saliva pacienților infectați. Saliva poate avea un rol major în transmiterea virusului de la om la om. Medicii stomatologi și alți profesioniști din domeniul sănătății care efectuează proceduri generatoare de aerosoli pot răspândi, fără să știe, virusul. La fel ca în bronhoscopie, inhalarea particulelor și a aerosolilor produși în timpul procedurilor stomatologice la pacienții cu COVID-19 este o procedură cu risc ridicat în care medicii stomatologi sunt expuși direct la acest virus.

Astfel este foarte important ca stomatologii să perfecționeze strategii de prevenire a infecției cu coronavirusul COVID-19, concentrându-se pe identificarea gradului de risc a pacientului, igiena mâinilor și echipament de protecție pentru personal.

Datorită caracteristicilor cabinetelor dentare, riscul de infecții încrucișate poate fi mare între medicii stomatologi și pacienți. Pentru cabinetele stomatologice și spitalele din întreaga lume, sunt necesare urgent protocoale de control strict și eficace ale infecțiilor.

This image has an empty alt attribute; its file name is Pacient-iinfectat-1-1024x536.png
“Transmission routes of 2019-nCoV and controls in dental practice” – Peng et al. 2020

Datorită caracteristicilor unice ale procedurilor stomatologice în care un număr mare de picături și aerosoli ar putea fi generate, măsurile de protecție standard nu sunt suficient de eficiente pentru a preveni răspândirea coronavirusului COVID-19, în special atunci când pacienții se află în perioada de incubație, nu știu că sunt infectati sau aleg să-și ascundă infecția.

Ce pot face medicii stomatologi pentru a se proteja pe ei înșiși și pe pacienți?

Igiena mâinilor a fost considerată cea mai critică măsură pentru reducerea riscului de transmitere a microorganismului la pacienți (Larson și colab. 2000).

Coronavirusul Covid-19 poate persista pe suprafețe timp de câteva ore sau până la câteva zile (a fost găsit și după 17 zile pe nava Diamond Princess), în funcție de tipul de suprafață, temperatura sau umiditatea mediului (OMS 2020c). Acest lucru reiterează necesitatea unei igiene bune a mâinilor și importanța dezinfectării minuțioase a tuturor suprafețelor din clinicile stomatologice.

Fiecare suprafață din sala de așteptare trebuie considerată ca fiind riscantă; prin urmare, pe lângă asigurarea unui schimb de aer periodic, toate suprafețele, scaunele, revistele și ușile care vin în contact cu profesioniștii din domeniul sănătății și pacienți trebuie considerate „potențial infectate”.

Poate fi util să punem la dispoziția pacienților din sălile de așteptare dezinfectanți și măști.

Întregul sistem de climatizare trebuie să fie igienizat foarte frecvent.

Recomandări

Se recomandă utilizarea echipamentului personal de protecție (inclusiv măști, mănuși, halate și ochelari de protecție sau scuturi pentru față) pentru a proteja pielea și mucoasa de sângele sau secrețiile (potențial) infectate. Protocolul pentru zona de lucru ar trebui să fie asemănător cu cel pentru alți pacienți afectați de boli infecțioase și extrem de contagioase.

Cât mai des, personalul trebuie să lucreze la o distanță adecvată față de pacienți; în plus, piesele de mână trebuie să fie echipate cu dispozitive anti-reflux pentru a evita contaminările, îmbunătățind riscul de infecții încrucișate.

Dentiștii trebuie să ia măsuri stricte de protecție personală și să evite sau să reducă la minimum operațiunile care pot produce picături sau aerosoli. Se recomandă lucrul la 4 mâini pentru controlul infecției și aspiratoare de salivă și chirurgicale de mare putere pentru a reduce producerea de picături și aerosoli.

Concluzia (23 Martie 2020)

Tratamentul pentru coronavirusul COVID-19 se bazează fundamental pe măsuri de contenție: în China și Coreea de Sud, aplicarea severă a unor astfel de intervenții a redus în mod regulat cazurile noi, iar această experiență arată că este posibilă o inversare a creșterii epidemice pe termen scurt.

Multe țări fac cercetări pentru a obține un posibil vaccin cât mai curând posibil. Între timp, medicii testează medicamente promițătoare pentru ameliorarea simptomelor, iar țările încearcă să evite criza sistemelor de sănătate.

Este clar că limitarea și oprirea activităților clinice și chirurgicale în sectorul medical și stomatologic a reprezentat o măsură dură asupra economiei sectorului. Cu toate acestea, această intervenție drastică poate face posibilă protejarea sănătății și siguranței cetățenilor și scade extinderii coronavirusului COVID-19.

American Dental Association (ADA) a publicat un link cu întrebări frecvente utile pentru profesioniștii din domeniul dentar, în principal cu privire la echipamentele de protecție personală și la comunicarea pacienților. Vezi mai jos referențile și sursele pentru mai multe detalii.

Surse:

  • Articol intregal in limba engleză: https://www.zerodonto.com/en/2020/03/covid-19-dentistry-new-coronavirus/
  • Meng L, Hua F, Bian Z. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19): Emerging and Future Challenges for Dental and Oral Medicine. J Dent Res. 2020 Mar 12:22034520914246
  • Peng X, Xu X, Li Y, Cheng L, Zhou X, Ren B. Transmission routes of 2019-nCoV and controls in dental practice. Int J Oral Sci. 2020 Mar 3;12(1):9
  • Sabino-Silva R, Jardim ACG, Siqueira WL. Coronavirus COVID-19 impacts to dentistry and potential salivary diagnosis. Clin Oral Investig. 2020 Feb 20
  • Spagnuolo G, De Vito D, Rengo S, Tatullo M. COVID-19 outbreak: an overview on Dentistry. Int J Env Res Publ Health, 2020; 17:2094

DISCLAIMER: Acesta este în un rezumat al celor mai importante concepte preluate din articolele publicate de pe PubMed despre stomatologie și noul coronavirus, Scopul este educativ. Pentru detalii și puncte de vedere proprii accesați sursele de mai sus.