stresul si boala parodontala gingia

Stresul și boala parodontală

Legătura dintre afecțiuni orale și stres

Stresul ne însoțește în fiecare zi, fiind unul dintre factorii de apariție și evoluție a multor afecțiuni. Pe scurt, dacă nu mai faci față, e normal să cauți ajutor, pe care îl vei găsi la psiholog.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Problemele încep când răspunsul la stres este inadecvat față de intensitatea provocării. S-a raportat faptul că boala parodontală este mai răspândită și mai gravă la cei cu niveluri mai ridicate de stres. Asocierea directă dintre boala parodontală și stres rămâne de dovedit, însă studiile mai recente indică faptul că stresul psihosocial reprezintă un indicator de risc pentru boala parodontală și trebuie abordat înainte și în timpul tratamentului.

Tulburările psihologice pot determina pacienții să neglijeze igiena orală, având efecte nefavorabile asupra țesuturilor parodontale.

Conform Academiei de Stomatologie Generală (AGD), anxietatea emoțională v-ar putea afecta sănătatea dentară.

Boala parodontala si stresul-7

„Cu siguranță există o legătură între stres și sănătatea dentară”, spune purtătorul de cuvânt al AGD, Nick Russo, DDS. „Stresul afectează sistemul imunitar, care luptă împotriva bacteriilor care provoacă boala parodontală, făcând o persoană mai predispusă la infecții gingivale”.

În timp ce stresul a fost legat de mult timp cu probleme cardiace, cercetătorii au studiat efectele stresului asupra sănătății dentare. Peste 1400 voluntari, cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani, au fost studiați pentru a vedea cum stresul și abilitățile de a face față, afectează riscul de apariție și evoluție al bolii parodontale, care provoacă infecții orale, inflamații, sângerari gingivale și pierdere osoasă.

Cei cu cel mai mare risc de boală parodontală au fost cei extrem de emoționali în a face față problemelor financiare. Sănătatea orală a celor cu probleme financiare a fost comparată cu cei care au avut alte presiuni, cum ar fi stresul generat de copii, soț, viața singură sau de muncă. Persoanele cu probleme financiare mari au avut cea mai severă afectare parodontală.

Dar iată vestea bună: Cei care s-au ocupat de situația lor financiară în mod activ și pozitiv, au redus riscul de evoluție a bolii parodontale asemănător pacienților cu un nivel scăzut de stres. Așa că dacă simți că te copleșesc grijile, că ești stresat, că nu faci față situațiilor zilnice, poate vrei să vorbești cu un specialist. De această dată psihologul este cel mai în măsură să-ți ofere răspunsurile și metodele prin care să gestionezi obstacolele zilnice. 

Gestionarea stresului poate ajuta la protejarea sănătății orale. 

P.S. Pentru cei cu probleme financiare, vă recomand cursuri de educație financiară. Un search pe google “educație financiară” poate fi începutul.

~surse:

  1. Ind Psychiatry J. 2013 Jan-Jun; 22(1): 4–11. doi10.4103/0972-6748.123585
  2. Dental care and oral health information you need from the Academy of General Dentistry.