amprenta digitala gingia

Amprenta digitală

Tehnologia avansează – scanarea intraorală

Așa cum era de așteptat, tehnologia evoluează, iar amprentele dentare pentru crearea coroanelor dentare devin din ce în ce mai ușoare. Vizita la medicul dentist devine din ce în ce mai relaxată.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Dacă ai un dinte lipsă sau un dinte a fost tratat pe canal (”a fost scos nervul”) sau a fost inserat un implant dentar, atunci ești candidat pentru o coroana totală, parțială sau o punte dentară pe dinți sau implanturi.

Procedura tradițională: amprenta dentară 

Atunci când vă este recomandată o lucrare dentară se ia o amprentă dentară a dintelui ce necesită reconstrucție. Această amprentă se ia utilizând un material special, ce durează aproximativ 3-5 minute.  Amprenta se trimite în laboratorul de tehnică dentară unde se toarnă modelul și se începe construirea lucrării dentare.

Procesul de amprentare digital CAD/CAM

Prin procesul digital se renunță la amprenta dentară tradițională utilizând materialele și constă în scanarea dintelui ce urmează a fi reconstruit utilizând un mic scanner sau cameră intra-orală. Acest scanner se introduce in gura pacientului și în câteva secunde se furnizează datele necesare pentru construcția dintelui. Calculatorul folosește datele colectate pentru a crea o imagine 3D a dintelui oferind un calcul exact al lucrării care trebuie efectuată. Datele sunt verificate în laborator și apoi intră în mașina de frezat. Odată ce lucrarea dentară a fost realizată, ea este verificată cu atenție de medicul dentist și apoi cimentată pe dintele respectiv.

Avantajele procesului de amprentare digital

Nu mai este necesară amprenta utilizând materiale, pe care mulți pacienți le consideră incomode:

  • Este o ușurare pentru pacienții cu reflex puternic esofagian
  • Scanerul transmite date precise către calculator
  • După efectuarea turnărilor digitale, se efectuează întotdeauna o verificare suplimentară și reajustare în laborator
  • Datele sunt salvate digital și sunt disponibile pentru reutilizare

surse: http://www.sirona.es/de/produkte/digitale-zahnheilkunde/restaurationen-mit-cerec/?tab=3600