urgente pediatrice in vacanta

Urgențe dentare pediatrice în vacanță

Cum gestionăm urgențele dentare apărute în vacanță?

by Dr. Eliza Stan

Vacanta de vara este de departe cea mai asteptata perioada din an pentru majoritatea familiilor, dar mai ales pentru copii. Dupa 1 an de scoala încheiat cu bine, cu totii sunt pregatiti pentru o vacanta binemeritata la bunici sau, de ce nu, intr-un loc in alta tara.

In situatia aceasta, o urgenta dentara ar strica cu siguranta vacanta tuturor. Urgentele dentare pediatrice sunt desigur intodeauna neplacute, cu atat mai mult in timpul concediului.

Ce putem face totusi astfel incat sa ne putem duce vacanta la bun sfarsit, pana ajungem la medicul nostru dentist? Sau cum putem preveni aparitia unor asfel de probleme dentare. Sa vedem cateva trucuri in functie de fiecare situatie posibila in parte.

Inainte de a pleca in vacanta

Cea mai eficienta metoda de a evita urgentele dentare este, desigur, preventia.Inainte de a pleca, asigurati-va ca nu exista afectiuni ale dintilor care ar putea deveni dureroase si ca dintii copilului sunt sanatosi.Mergeti cu copilul la medicul lui dentist pediatru pentru un control de rutina, igenizare profesionala, fluorizare. In cadrul controlului de rutina medicul poate decide efectuarea unei radiografii, pentru a observa daca exista vreo carie. Cel mai bine este sa stiti daca exista asfel de probleme, inainte de a pleca de acasa.

Ce facem cand apar urgentele?

In pofida eforturilor parintilor de a preveni urgentele dentare, acestea pot aparea totuși “cand ti-e lumea mai draga”. Sa vedem ce avem de facut atunci cand copilul simte durere la nivelul maxilarelor sau in situatia nefericita cand se lovesc si dintii se fractureaza, se deplaseaza sau chiar ies cu totul din alveola:

urgente medicale in vacanta gingia dr eliza stan
  • Dureri dentare:

Copilul trebuie sa clateasca gura cu apa calduta si, cu ajutorul parintilor, sa curete resturile de mancare interdentare cu ata de dinti sau cu un dus bucal.Presiunea exercitata de resturi la nivelul gingiei poate cauza durere. Asadar, asigurati-va ca igiena orala este corect efectuata. Daca durerea persista, dupa ce vorbiti cu medicul curant al copilului, ii puteti administra un antiinflamator.

  • Dinte rupt sau fracturat: 

Dinte de lapte: Pentru a minimiza inflamatia,aplicati o compresa rece, apoi administrati copilului un analgezic, reducandu-i astfel durerea.

Dinte permanent: In cazul dintilor permanenti, bucata de dinte rupta poate fi relipita in cabinetul de stomatologie. Pentru a creste sansele de reusita este important sa ajungeti la un cabinet dentar cat mai repede posibil.

Pasi de urmat:

  1. Gasiti fragmentul de dinte fracturat
  2. Puneti fragmentul in ser fiziologic sau lapte UHT sau chiar in propria saliva a copilului.
  3. Contactati medicul pedodont
  • Dinte iesit din alveola: 

! Dintele de lapte iesit complet din alveola nu se replanteaza!

In cazul unui dinte definitiv, lucrurile stau diferit. O data produs accidentul, copilul trebuie sa clateasca gura cu apa calduta, sa ia un antiiflamator/analgezic. Dintele permanent avulsionat (iesit din alveola) trebuie curatat de resturi prin clatire sub un jet de apa. Manipularea  se va face tinand dintele de partea coronara a acestuia, nu de radacina.Puneti apoi dintele in ser fiziologic/lapte/ saliva copilului si incercati sa ajungeti urgent la un cabinet dentar.

  • Lovituri la nivelul buzelor sau limbii:

Vacanta de vara inseamna multa joaca afara cu prietenii. Copii se plimba cu rolele, bicicleta, trotineta. Toate aceste activitati pot duce la accidentari in zona fetei. Atunci cand au loc asfel de accidentari, zona lezata trebuie spalata cu apa si aplicata local o punga cu gheata sau ceva rece tinut in frigider. Astfel reduceti semnificativ inflamatia locala si sangerarea. Daca totusi sangerarea nu se opreste, adresati-va unei camere de garda.

 ! Eruptia unui dinte permanent in spatele dintelui de lapte NU constituie o urgenta dentara!

In jurul varstei de 6 ani incep sa apara primi dinti definitivi: incisivii centrali inferiori si primii molari permanenti. Exista posibilitatea ca incisivii mandibulari permanenti sa iasa in spatele dintilor de lapte.Insa, la varsta aceasta, osul mandibulei este rar, spongios, asemanator unui burete. Asta inseamna ca atunci cand dintele de lapte va cadea, cu ajutorul medicului dentist sau fara, copilul va impinge definitivul cu limba in pozitie corecta. Asadar, daca observati eruptia dintelui definitiv in spatele celui de lapte, nu va speriati, continuati-va vacanta linistiti si sunati pentru o programare ulterioara concediului la medicul pedodont.

In final, tineti minte importanta preventiei dentare si a controalelor de rutina. Aceasta este cea mai sigura modalitate de a ne asigura ca toata familia va avea o vacanta frumoasa, fara incidente neplacute.