gingia preventia cariilor

Prevenirea cariilor dentare

Poți să nu faci carii?

Fiecare dintre noi a fost cel puțin o dată la medicul dentist pentru a rezolva o carie. Ar fi minunat să mergem mai rar și să prevenim cariile.

by Dr. Alexandru Mihăilescu

Caria dentară reprezintă distrugerea structurii dintelui și poate afecta atât smalțul (învelișul exterior al dintelui) cât și stratul de dentină al dintelui. Apare atunci când alimente ce conțin zaharuri și carbohidrați, precum pâine, cereale, sucuri, fructe, dulciuri sau prăjituri, rămân pe dinte. Bacteriile care trăiesc în gura noastră digeră aceste alimente, transformându-le în acizi. Bacteriile, acizii, resturile alimentare și saliva se combină și formează placa bacteriană care se lipește de dinte. Acizii din placă dizolvă smalțul dintelui, creând găuri în dinți numite cavități carioase – carii.

Avem între 300-400 specii de bacterii în cavitatea orală (descoperite până acum) și un număr total impresionant, 6 miliarde, aproape cât populația umană a planetei noastre – 7.8 miliarde. Sună înfricoșător, avem ce să facem?

zaharuri – bacterii – acid – carii

Dacă rămânem la ideea că asta e, am dinții ”proști” și că oricum o să-mi pun proteză sau implanturi, aș vrea să știi că asta este într-adevăr o idee…falimentară. Falimentară biologic și financiar.

Cum spunea un bun prieten medic: ”dacă inveștești într-o periuță electrică bună și o ață dentară și apoi le și folosești, de 2 ori pe zi, vei ajunge să economisești aproximativ 30-60 mii de euro”. Poate vrei să folosești acea sumă pentru vacanțe, locuință, mașini, distracție, tratament pentru coronavirus… Asta că să nu mai adunăm la această sumă și timpul pe care îl vei petrece pe scaunul stomatologic. Plus durere. Distractiv?

Ce să faci?

Avem o soluție miraculoasă, o pastă de dinți și o apă de gură pe care o vei folosi o singură dată, costă 1000 euro și nu vei mai avea niciodată probleme cu dantura. Se numește – ”NU EXISTĂ”. Știu, șoc, trebuie să revenim la lucruri normale și ușor de folosit, dar care nu sunt chiar distractive, dar nici atât de dificil de realizat. Există și paste, ape de gură care ne ajută, însă doar împreună cu prevenția.

Pentru a prevenii cariile dentare putem adăuga aceste obiceiuri la rutina noastră zilnică:

Periază dinții de două ori pe zi

Periajul de 2 ori pe zi cu o pastă cu fluor (preferabil după fiecare masă) reduce numărul bacteriilor din gură. Foarte important este periajul de seară, înainte de culcare pentru a nu oferi atât mâncare cât și odihnă bacteriilor.

Folosește mijloace de curățare între dinți

Ața dentară, periuțele interdentare, dușul bucal fac minuni între dinți. Periuța de dinți nu are loc să curețe acolo, dar aceste instrumente vor îndepărta cu succes resturile alimentare și bacteriile din zonele greu accesibile.

Clătește cu apă de gură

Folosirea unei soluții de apă de gură cu fluor poate ajuta la reducerea numărului de bacterii și poate elimina particulele de mâncare care au rămas în urma folosirii periuței și a mijloacelor de curățare interdentare.

Mănâncă echilibrat

Evită carbohidrații și zaharurile cum ar fi acadele, bomboane mentolate, caramele, prăjituri, brioșe, torturi, chips-uri, covrigei, sărățele, covrigi, gogoși, plăcinte, merdenele, sucuri carbogazoase, sucuri îndulcite, ceai îndulcit (rece sau cald), cafea cu zahăr. Dacă alimentele consumate sunt lipicioase curăță dinții imediat după aceea.

apa de gura dinti sensibili
apa de gura acid hialuronic clorhexidina gingia

Mănâncă în schimb mai mult din următoarele alimente: brânză, iaurt simplu, legume cu frunze verzi, migdale, legume, fructe bogate in vitamina C (kiwi, căpșune, grapefruit, struguri și coacăze), legume, fructe bogate in vitamina A (pepene galben, caise, dovleac și morcov), pește oceanic, macrou, sardine, pește spadă, ton și carne slabă precum pui, curcan, iepure și vițel.

Așă că revenim cu picioarele pe pământ și ne reamintim că singurul lucru care funcționează este prevenția.

Prevenția este foarte simplu de aplicat dacă este realizată constant și la timp. Ce ai de făcut este să te speli bine pe dinți și să ai grijă ce mănânci. Un consum ridicat de zaharuri și carbohidrați oferă bacteriilor muniție pentru distrugerea dinților. Apărarea este reprezentată de curățarea dinților cu periuța și ața dentară.

În afară de ceea ce faci acasă, este recomandat să mergi și la medicul stomatolog care îți va spune de câte ori este necesar să vii pentru igienizare și control, în funcție de riscul la carie pe care îl ai. Mersul la medicul stomatolog pentru mentenanță e bine să îl vezi ca mersul la service pentru revizie. Oricât de ”frumos” conduci si eviți gropile, la revizie tot trebuie să ajungi.

La ședințele de igienizare și mentenanță discută cu medicul dentist ce alimente consumi preponderent și ce substanțe remineralizante poți folosi acasă. Deasemenea, în cabinet se vor folosi substanțe care întăresc structura dintelui, pentru a crește protecția împotriva cariilor.

Vizitează periodic medicul dentist pentru controlul și igienizarea profesională.

Depistarea din timp a afecțiunilor orale te poate scuti de multe bătăi de cap.

Recapitulare: mănânci ce trebuie, te speli cum trebuie, mergi la dentist când trebuie și așa o să-ți păstrezi dinții cât îți trebuie.

Află mai jos ce și cum poți face pentru prevenție:

Surse: https://www.webmd.com/oral-health/guide/tooth-decay-prevention; https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/d/decay

Surse: https://kidshealth.org/en/kids/cavity.html https://www.dentalplans.com/dental-information/dental-concerns/bacteria-in-your-mouth